Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає прибрати корупційні ризики з проєкту Закону про захист прав споживачів

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація виступила категорично проти включення до законопроєкту №6134 «Про захист прав споживачів» нових норм, що суперечать положенням європейських директив, посилюють регуляторний тиск на бізнес та містять корупційні та інші ризики.

Нові норми пропонують:

  • розповсюдити дію законопроєкту на відносини між юридичними особами, що суперечить Директиві 2011/83/ЄС «Про права споживачів» та руйнує саму мету цього Закону, а саме регулювати відносини між споживачами та бізнесом;

  • дію законопроєкту пропонують поширити на сфери, які не належать до сфер споживання, наприклад, на надання адміністративних послуг та здійснення нотаріальних правочинів.

Також категорично не підтримується бізнесом створення двох нових органів - громадської спілки «Спілка громадських об'єднань споживачів» та Комісії з питань позасудового розв'язання спорів. Передбачається, що вони будуть мати розширені нетипові повноваження по контролю за діяльністю бізнесу та притягненню їх до відповідальності, наприклад, проводити додаткові перевірки бізнесу, накладати штрафи, визначати розміру відшкодування, проводити обов'язкові платні навчання для підприємців тощо. Такі розширені повноваження, на переконання експертів Асоціації, можуть мати своїм наслідком втручання у внутрішню господарську діяльність бізнесу, упереджений підхід до визначення розміру шкоди та вартості навчальних програм.

За інформацією компаній-членів Асоціації існує високий ризик, що законопроєкт №6134 «Про захист прав споживачів» винесуть найближчим часом на голосування та спробують прийняти разом з новими правками, які не узгоджуються з нашим курсом на європейську інтеграцію, посилюють тиск на бізнес та несуть багато корупційних ризиків.

Тож Асоціація звертається до Голови Верховної Ради та народних депутатів України з проханням не підтримувати законопроєкт в зазначеній редакції та відправити його на повторне доопрацювання.

Як керівнику отримувати “відфільтровану” інформацію, що впливає на діяльність бізнесу? На дашборді в LIGA360. Моніторинг репутації, новини ринку й діяльність партнерів та конкурентів у зручному візуальному форматі. Замов індивідуально налаштований дашборд прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини