Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про скасування Господарського кодексу

Реклама

Парламент на засіданні 12 січня 2023 р. прийняв за основу проєкт Закону про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об'єднань у перехідний період (законопроєкт № 6013).

«Законопроект - це механізм, який допоможе правильно та безболісно навести порядок у сфері підприємницької діяльності, уніфікувати організаційно-правові форми юридичних осіб, запровадити цивілізовані правові режими на майно, відмовившись від совкових анахронізмів, таких як «повне господарське відання» та «оперативне управління», яких немає в цивілізованому світі, запропонувавши натомість цивілізовану систему речових прав», - йдеться у повідомленні пресслужби Верховної Ради.

Цим проєктом Закону визнається таким, що втратив чинність, Господарський кодекс, а також запроваджується перехідний період на 7 років для поступового припинення «підприємств» та їх перетворення у господарські товариства.

Крім того, він передбачає:

  • заміну квазіречових прав «право господарського відання» та «право оперативного управління» на зрозумілі та передбачувані приватноправові конструкції користування (оренди) та управління чужим майном;

  • імплементацію у чинне цивільне законодавство ринкових механізмів контролю за володінням та управлінням об'єктами права державної та комунальної власності з боку новоутворених товариств і установ;

  • імплементацію у чинне законодавство ефективних практик корпоративного управління, зокрема в частині визначення обов'язків посадових осіб юридичних осіб.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини