Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як реформа містобудування може вплинути на ціни на житло

Реклама

В Асоціації фахівців з нерухомості розповіли, чи може реформа містобудування змінити ціни на житло в Україні.

На думку фахівців реформа містобудування (проєкт №5655) за рахунок виведення процесу містобудування у прозору площину дозволить ліквідувати злочинно-корупційні схеми та сприяти зниженню цін на первинному ринку житла в Україні.

"По інформації від забудовників і девелоперів, нині на українському будівельному ринку існує багато корупційних схем, які напряму впливають на ціну квадратних метрів. Так наприклад одна з них - створена ще за часів Віктора Януковича під назвою “5 доларів вхід, 5 доларів вихід”. Представники будівельної галузі говорять, що частка витрат на хабарі складає від 10 до 20% кошторисної вартості проекту будівництва, а це чималі гроші. Отже ця та інші корупційні схеми змушували забудовників частково закладати в ціну житла витрати на побори. Своєю чергою, можливість отримувати необхідні документи за допомогою автоматичної системи, яка усуває людський фактор та діє лише в рамках закону, відкриває для будівельного ринку можливість не витрачати кошти на хабарі та знизити ціни на нерухомість", - повідомили в Асоціації..

Тобто реформа містобудування відкриє можливості для чесного ринку та створить більш сприятливі умови для покупців новобудов. Можливість працювати прозоро також сприятиме швидшій та більш якісній післявоєнній відбудові України.

В умовах воєнного стану законодавство для бізнесу змінюється щодня. Керівники аналізують очікувані правові зміни з рішенням LIGA360. Тепер результати пошуку можна побачити у вигляді схем і діаграм - щоб швидко виокремити важливі нововведення, роз'яснення та аналітику до них. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Реформування містобудування: що змінює проєкт №5655

В Україні запустили портал про реформу містобудування

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини