Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реформа платіжних послуг: Закон про зміни до ПК опубліковано

Реклама

У Голосі України 31 січня 2023 року офіційно опублікований Закон № 2888-IX, який вносить зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг. Закон буде введено в дію з 1 квітня 2023 року.

Закон впроваджує можливість використовувати для сплати податків/зборів електронні гроші (не криптовалюти).

У Європейській Бізнес Асоціації відзначили найочікуваніші зміни для учасників ринку та всього бізнес-середовища, а саме:

  • спрощення системи звітування по операціях з використанням корпоративних платіжних карток, та

  • продовження на три місяці строку для переліцензування небанківських надавачів платіжних послуг (до 1 травня 2023).

Після набуття чинності, новий закон позбавить бізнес обов'язку щодо надання в паперовій формі оригіналів підтвердних документів по операціях з корпоративними платіжними картками (протягом 30-ти днів), надаючи можливість подання підтверджуючих документів в електронному вигляді. Раніше, електронний варіант документів не приймався податковою службою, а представники бізнесу далеко не завжди мають можливість протягом 30-ти днів фізично подати документи.

Закон також створює умови для оптимізації операційних витрат бізнесу, пов'язаних зі звітуванням про відрядження працівників. Зокрема, якщо працівник під час відрядження не знімає готівку, а розраховується лише карткою, то авансові звіти не треба подавати до Державної податкової служби, що суттєво спрощує роботу.

Також Закон легалізує електроні гроші та прирівнює рахунки електронних гаманців до рахунків банків. Так, електронні гроші можна буде витрачати на сплату податків, комунальних послуг, тощо.

Нагадаємо, 1 серпня 2022 року набрав чинності Закон України № 1591-ІХ «Про платіжні послуги». Як Закон про платіжні послуги змінить ринок, читайте за посиланням.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Докладніше про LIGA360.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини