Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ пропонує запровадити мораторій на скорочення мережі відділень державних банків

Реклама

НБУ звернувся до Міністерства фінансів та керівництва державних банків з пропозицією запровадити мораторій на скорочення мережі відділень державних банків під час війни, повідомляє пресслужба НБУ.

Безперебійна робота державних банків має особливе значення для економіки та безпеки держави з огляду на велику кількість клієнтів, розгалужену мережу відділень (близько 50% всіх банківських відділень) та банкоматів (65% загальної банкоматної мережі).

Останнім часом до Національного банку надходять скарги від територіальних громад щодо скорочення присутності державних банків у регіонах через закриття відділень. Призупинення роботи окремих відділень пов'язано як із необхідністю забезпечення безпеки працівників, так і з оптимізацією витрат. Окремі рішення банків, прийняті з метою мінімізації витрат, потребують детального індивідуального аналізу та, можливо, перегляду. 

"Соціально відповідальний банкінг має стати пріоритетом для всіх фінансових установ під час війни, насамперед - для державних банків. Забезпечення максимальної доступності фінансових послуг для населення сьогодні є одним із стратегічних завдань їх діяльності. Сподіваємося також на відповідну реакцію інших системно важливих банків, адже мета забезпечення доступності банківських послуг для найширших верств населення була визначальною і під час розбудові нашої спільної банківської мережі POWER BANKING, яка надає доступ громадянам та бізнесу до банківських операцій, незважаючи на наслідки енерготерору з боку рф ", - зазначив Андрій Пишний.

Тому Національний банк пропонує Міністерству фінансів розглянути можливість запровадження мораторію на припинення банками з державною часткою в капіталі діяльності відділень до завершення воєнного стану (якщо це не пов'язано з безпековими питаннями).

З метою підтримання економіки та забезпечення фінансової стабільності регіональні мережі банків державного сектору мають забезпечити безперебійне обслуговування клієнтів. Пріоритетним завданням також має залишатися якнайшвидше відновлення діяльності банків на звільнених територіях.

Водночас НБУ підтримує ініціативу окремих банків щодо забезпечення доступності банківських послуг шляхом використання мобільних відділень.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини