Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні планують врегулювати інтернет-торгівлю

Реклама

Міністерство економіки оприлюднило законопроєкт щодо удосконалення державного ринкового нагляду та системи технічного регулювання відповідно до вимог ЄС.

Проєкт розроблено з метою приведення законодавства України про державний ринковий нагляд у відповідність до законодавства Європейського Союзу та гармонізації вимог щодо введення в обіг (реалізації) нехарчової продукції з принципами та практиками ЄС, а також удосконалення системи технічного регулювання.

Він передбачає поширення інструментів державного ринкового нагляду на інтернет-торгівлю чи інші способи дистанційної торгівлі.

На думку Міністерства, ринковий нагляд повинен бути організований з однаковою дієвістю як для продукції, що надається на ринку офлайн, так і для продукції, що надається онлайн.

Цим проєктом пропонується імплементувати всі актуальні для України норми Регламенту ЄС № 2019/1020 про ринковий нагляд та відповідність продуктів в національне законодавство про державний ринковий нагляд, зокрема щодо:

  • запровадження ринкового нагляду за продукцією, що реалізується через інтернет чи за допомогою інших способів дистанційної торгівлі. При цьому чітко регламентовано порядок проведення перевірок характеристик продукції, що надається на ринку через такі форми торгівлі;

  • розширення переліку осіб, на яких поширюється державний ринковий нагляд, а саме: надавач послуг з виконання замовлень (надавач послуг фулфілменту), надавач послуг інформаційного суспільства;

  • визначення певних завдань суб'єктів господарювання стосовно окремих видів продукції, на яку поширюється дія певних технічних регламентів на основі переліку, що міститься у Регламенті 1020;

  • визначення повноважень органів ринкового нагляду у разі виявлення ними порушень, що можуть мати наслідком серйозну та непоправну шкоду для кінцевого користувача через невідповідність продукції, що реалізується через інтернет чи за допомогою інших способів дистанційної торгівлі;

  • надання відповідно до європейських вимог можливості об'єднанням суб'єктів господарювання або споживачів укладати угоди про здійснення спільної діяльності з органами ринкового нагляду;

  • запровадження відповідно до практики органів ринкового нагляду держав-членів ЄС можливості відбору на безоплатній основі зразків продукції, щодо яких передбачено проведення експертизи (випробування) методами неруйнівного контролю з поверненням таких зразків власнику, якщо не було виявлено невідповідності. При цьому на органи ринкового нагляду покладається обов'язок забезпечення належного зберігання та транспортування таких зразків.

Крім того, проектом Закону пропонується удосконалити (регламентувати) порядок дій органів ринкового нагляду під час проведення перевірки за його місцезнаходженням, у разі відмови суб'єкта господарювання отримати примірник акта перевірки, складання протоколу про вчинення порушення.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини