Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк ліквідував "БАНК ФОРВАРД" та "АЙБОКС БАНК"

Реклама

Національний банк України ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "БАНК ФОРВАРД" із 8 березня 2023 року. Раніше АТ "БАНК ФОРВАРД" було віднесено до категорії неплатоспроможних у зв'язку з неприведенням банком своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства України, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку, після віднесення його до категорії проблемних.

Крім того, НБУ відкликало банківську ліцензію в АТ "АЙБОКС БАНК" та ліквідувало його з 7 березня 2023 року. Частка фінустанови становила 0,1% від активів платоспроможних банків, тож виведення його з ринку не вплине на стабільність банківського сектору України, зазначив регулятор.

Відповідне рішення ухвалене у зв'язку із систематичним порушення банком вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (далі - ПВК/ФТ), що полягає в неналежному виконанні банком обов'язку:

  • здійснювати посилені заходи належної перевірки щодо клієнтів, ризик ділових відносин з якими є високим, які здійснювали діяльність з надання послуг з організації та проведення змагань (турнірів) зі спортивного покеру;

  • розробляти та впроваджувати внутрішні документи з питань ПВК/ФТ з урахуванням вимог законодавства, результатів національної оцінки ризиків та оцінки ризиків, притаманних його діяльності. 

До того ж, протягом останніх двох років Національний банк за результатами здійснення нагляду у сфері ПВК/ФТ за вчинені банком порушення застосував до банку такі заходи впливу, як накладення штрафу, зупинення здійснення окремих видів здійснюваних операцій (двічі), відсторонення посадової особи банку від посади, письмове застереження (двічі).

Мережа терміналів IBox планує найближчим часом відновити роботу.

"У зв'язку із відкликанням ліцензії у нашого головного банка-партнера АТ "Айбокс Банк", компанія IBOX тимчасово припиняє приймання будь-яких платежів. Зараз наша команда 24/7 робить все можливе, щоб якнайшвидше відновити роботу, але на це потрібен час. Запланований час відновлення роботи всього парку терміналів - 2-3 дні", - заявила компанія.

Нагадаємо, що з набранням чинності Законом України від 01 квітня 2022 року № 2180-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб” запроваджено стовідсоткове гарантування вкладів фізичних осіб у всіх банках.

Як ефективніше виконувати комплаєнс-процедури для бізнесу? З новим рішенням LIGA360:Compliance. Контролюйте дотримання вимог законодавства, здійснюйте due dilligence та AML/KYC перевірки, моніторте репутацію вашої компанії та партнерів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини