Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів пропонують посилити

Реклама

У Раді зареєстрували проєкт № 9095, яким пропонують посилити відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів.

Зокрема, запропоновано внести наступні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України:

1) збільшити суми адміністративних стягнень (штрафів) за:

- відмову працівників торгівлі, громадського харчування та сфери послуг і громадян, які займаються підприємницькою діяльністю в цих галузях, у наданні споживачам необхідної своєчасної інформації про товари (роботи, послуги), їх кількість, якість, асортимент, а також про їх виробника (виконавця, продавця) - штраф від 170 до 850 грн (зараз штраф від 17 до 170 грн);

- відмову споживачу в реалізації його права в разі придбання ним товару неналежної якості - штрафу від 170 до 1275 грн (зараз від 17 до 306 грн) ;

- надання виробниками або продавцями (надавачами послуг) особами, недостовірної інформації про продукцію, в разі якщо ця інформація не зашкодила життю, здоров'ю та майну споживача - штраф від 850 до 1700 грн (зараз від 170 до 850);

- невиконання законних вимог посадових осіб про проведення перевірки або про надання необхідних для цього матеріалів - штраф від 170 до 510 грн (зараз від 51 до 85 грн) ;

- ухилення від своєчасного виконання приписів посадових осіб - штраф від 340 до 850 грн (зараз від 17 до 306 грн);

2) встановити кримінальну відповідальність за надання виробниками або особами, які здійснюють підприємницьку діяльність у сферах торгівлі та громадського харчування, недостовірної інформації про продукцію, вживання якої заподіяло шкоду здоров'ю споживачів, у вигляді штрафу від 51000 до 136000 грн з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

А якщо це призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків - позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Також пропонується внести зміни до статті 23 Закону України «Про захист прав споживачів», якими підвищити розмір адміністративних стягнень, які застосовуються до суб'єктів господарювання у сфері торговельного та інших видів обслуговування.

Крім того, надати повноваження Держпродспоживслужбі та її територіальним органам здійснювати позапланові перевірки без отримання погодження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у відповідній сфері державного нагляду (контролю), або відповідного державного колегіального органу.

На час дії правового режиму воєнного стану в Україні суми штрафів, стягнених за порушення прав споживачів зараховуються до державного бюджету та спрямовуються виключно на потреби Збройних Сил України.

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб, контролюйте реєстраційні зміни ваших об'єктів нерухомості. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини