Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Венеціанська комісія ухвалила висновок щодо призначень керівників НАБУ і ДБР

Реклама

Венеційська комісія ухвалила висновок щодо процедури призначення на посади директорів Національного антикорупційного бюро України і Державного бюро розслідувань та звільнення з цих посад. Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на відповідний документ, опублікований 14 березня.

У висновку зазначається, що Конституційний суд України за поданням Верховної Ради розглядає проєкт змін до статей 85 і 106 Конституції щодо порядку призначення на посаду та звільнення з посади директора НАБУ та директора ДБР.

Питання, з якими звернувся КСУ до Венеційської комісії, стосуються зокрема сумісності проєкту конституційних змін з принципами, закріпленими в Конституції, такими як принцип поділу влади, стримувань та противаг, демократії і поваги до верховенства права, а також, чи можуть ці зміни негативно вплинути на захист прав і свобод людини.

Венеційська комісія вважає, що запропоновані зміни відповідають мінімальним вимогам парламентського впливу та контролю над виконавчою владою та не виходять за межі сфер, відведених для законодавчої, виконавчої або президентської влади.

«З точки зору верховенства права, проєкт змін до Конституції сформульований у зрозумілий спосіб, і зрозуміло, що конституційні зміни, у разі їх ухвалення, будуть розвинуті в імплементаційному законодавстві щодо обох відповідних інституцій. У такому підзаконному акті Верховна Рада може розглянути подальші шляхи вдосконалення процесу призначення обох директорів на конкурсній основі, щоб забезпечити справедливий процес призначення на основі заслуг і гарантувати його відповідність конституційним положенням про права людини, пов'язаним з правом на участь в управлінні державними справами, недискримінацією, рівністю та належною правовою процедурою», - йдеться у документі.

Венеційська комісія зазначила, що остаточне рішення про те, чи створюють запропоновані зміни конфлікт з положеннями Конституції щодо прав людини, залишається за Конституційним судом.

Також КСУ попросив роз'яснити, чи можливо для парламенту та Конституційного суду продовжувати розгляд та ухвалення цих змін під час режиму воєнного стану, оголошеного в Україні у зв'язку з агресією росії.

Венеційська комісія розглянула два альтернативні тлумачення конституційної норми, яка забороняє внесення поправок до Конституції під час дії воєнного стану (стаття 157 Конституції). В результаті було віддано перевагу лінії аргументації, що Конституція забороняє лише остаточне ухвалення конституційних змін, а не підготовчі чи проміжні кроки в цьому процесі (такі як отримання висновку КСУ).

Водночас Венеційська комісія підкреслює, що остаточну відповідь на це питання має дати КСУ у світлі конституційної традиції країни. Комісія також наголошує, що висновок КСУ, винесений відповідно до статті 159 Конституції, є обов'язковим, але не накладає додаткових зобов'язань щодо внесення поправок до Конституції.

Ваш бізнес бачитиме на 360! Топ-команди шукають інформацію для ухвалення рішень у LIGA360. Замовте презентацію, щоб дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини