Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ зберігає облікову ставку на рівні 25% річних

Реклама

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25%

Регулятор заявляє про сповільнення інфляції - у лютому 2023 до 24,9% у річному вимірі.

Зниження інфляції розпочалося раніше та відбувається швидше, ніж прогнозував Національний банк. Цьому, зокрема, сприяли збільшення пропозиції продовольства та пального, швидке відновлення енергетичної системи після атак росії, слабший споживчий попит. Зростання споживчих цін також значною мірою стримується за рахунок фіксації офіційного курсу гривні і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Зміцненню гривні в готівковому сегменті сприяли попередні заходи НБУ, у тому числі утримання облікової ставки на рівні 25%, підвищення нормативів обов'язкового резервування, запровадження нових депозитних продуктів, а також калібрування валютних обмежень. Позитивний вплив мало і повне припинення емісійного фінансування бюджету з початку року.

Попри це, інфляція все ще залишається високою, а тиск з боку витрат бізнесу - значним. Окремі чинники, що стримували інфляцію впродовж кількох минулих місяців, можуть мати короткостроковий характер.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 27 квітня 2023 року.

Де топменеджерам читати інформацію? Новини, зміни законодавства та інформація про контрагентів - доступні в LIGA360. Замовте LIGA360 для бізнесу, щоб спільно знаходити ефективні рішення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини