Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає прийняти законопроєкт щодо контрольованих іноземних компаній

Реклама

ЄБА нагадує, що 1 травня 2023 року настає час подавати звіти до ДПС по контрольованим іноземним компаніям (КІК).

Водночас, у 2022 році було зареєстровано законопроєкт №8137, яким уточнюються деякі норми Податкового кодексу в частині контрольованих іноземних компаній. Зокрема, одна з найбільш важливих, відтерміновується термін подання звітності по КІК (звітувати за поточний рік пропонується в наступному, тобто, 2024).

У ЄБА підкреслили важливість таких змін для подальшої роботи компаній. Адже, за інформацією від бізнесу, не всі компанії встигли переорієнтувати та підготуватись до нових вимог законодавства щодо КІК, а штрафи за неправильно подану звітність та некоректно надану інформацію - шалені.

Наприклад, за неподання повідомлення про КІК (створення, придбання, ліквідація, продаж) штраф складає 300 прожиткових мінімумів для працездатної особи на 1 січня звітного року (805 200 грн). За неподання звіту з КІК - 268 400 грн, за невідображення контрольованих операцій - 3% від доходу КІК або 25% скоригованого прибутку, в залежності від того, яка сума більша, але не більше 2 684 000 грн.

За побоюваннями бізнесу, це може створити поле для зловживань службовими повноваженнями з боку контролюючих органів.

Законопроєкт наразі передано на повторне перше читання, але деякі норми Податкового кодексу все ж конче потребують відтермінування, уточнення чи скасування. Тобто, прийняття законопроєкту №8137 є вкрай необхідним.

Тому, Європейська Бізнес Асоціація звертається до народних депутатів ВРУ та закликає якнайшвидше розглянути та прийняти проєкт.

Усі ризики для бізнесу - як на долоні з рішенням LIGA360. Юридичні, договірні, майнові та медіа ризики контролюються з єдиного цифрового простору. Спробуй корпоративне рішення LIGA360 прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини