Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АРМА роз’яснило особливості управління корпоративними правами "Моршинської"

Реклама

Нещодавно АРМА провело конкурс та визначило переможця відбору управителя для арештованих активів у вигляді корпоративних прав юридичної особи, що спеціалізується на виробництві та реалізації мінеральних вод, зокрема «Моршинської».

В АРМА надали відповіді на найпоширеніші запитання щодо управління корпоративними правами:

Управителем корпоративними правами може бути тільки юридична особа зі статусом професійного учасника ринків капіталу та організованих товарних ринків, яка має відповідну ліцензію, видану НКЦПФР?

Ні. Серед вимог, які висуваються АРМА до претендентів на участь у конкурсному відборі управителя корпоративними правами, вимога щодо наявності такої ліцензії відсутня. Для укладення договору з переможцем конкурсного відбору, отримання такої ліцензії також не обов'язковою умовою.

Особливості здійснення управління арештованими активами у вигляді акцій встановлює стаття 21 профільного Закону про АРМА а не Закон України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

Управителі арештованими активами у вигляді корпоративних прав, реалізуючи свої права та обов'язки відповідно до договорів управління, здійснюють повноваження власника акцій, а не діють як професійні учасники ринків капіталу чи організованих товарних ринків.

Саме тому, досвід та фаховість управителя, а також якісна програма управління є пріоритетними складовими при відборі управителя на той чи інший актив.

Чи зобов'язаний управитель активами у вигляді акцій погоджувати свої дії з власником?

Так. Особливості управління арештованими активами у вигляді частки у статутному капіталі чи акцій, паїв визначені частиною сьомою статті 21 закону про АРМА.

Відповідно до положень вказаної статті у разі здійснення управління активами у вигляді частки у статутному (складеному) капіталі чи акцій, паїв управитель під час здійснення повноважень власника таких активів у вищих органах управління відповідної юридичної особи зобов'язаний погоджувати свої дії з власником таких активів.

Така законодавча вимога суттєво ускладнює процеси управління, особливо в умовах збройної агресії з боку рф. Тому, АРМА вже кілька років поспіль пропонує вирішити існуючу проблему на законодавчому рівні. Детальніше про це в матеріалах за посиланням.

Чи повинен управитель виконати вимоги антимонопольного законодавства для здійснення управління акціями «Моршинської»?

Так. Стаття 22 Закону України «Про захист економічної конкуренції» визначає перелік ситуацій, які визнаються концентрацією. Зокрема, одним з таких випадків є безпосереднє або опосередковане придбання, набуття у власність іншим способом чи одержання в управління часток (акцій, паїв), що забезпечує досягнення чи перевищення 25 або 50 відсотків голосів у вищому органі управління відповідного суб'єкта господарювання.

Водночас, стаття 24 вказаного закону визначає умови, коли в ситуаціях які визнаються концентрацією, необхідне попереднє одержання дозволу Антимонопольного комітету України (АМКУ) чи адміністративної колегії АМКУ.

Отже, у разі настання умов, передбачених статтею 24 закону, одержання акцій в управління потребує отримання дозволу АМКУ.

Дотримання наведених законодавчих вимог є обов'язковим при укладенні договорів щодо суб'єктів господарювання, які відповідають визначеним законом критеріям. Тому, при укладенні договорів управління арештованими активами вимоги антимонопольного законодавства також повинні виконуватися.

LIGA360 дозволяє перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв?язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини