Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 квітня запрацюють е-рецепти на ліки

Реклама

МОЗ нагадує, що з квітня рецептурні препарати в аптеці можна бути отримати не лише за паперовим, а і за електронним рецептом. 

МОЗ не розширює перелік рецептурних ліків та не робить всі лікарські засоби рецептурними. Тобто всі ті ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з квітня можна буде отримати, скориставшись електронним рецептом.

Рецептурні ліки - лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках.

Цей перелік може включати зокрема:

  • антибіотики;

  • протисудомні засоби;

  • гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);

  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;

  • деякі антигельмінтні препарати;

  • деякі антигістамінні засоби;

  • кроворозріджуючі препарати;

  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;

  • стероїдні лікарські засоби;

  • деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Щоб дізнатися, чи є конкретний лікарський засіб рецептурним достатньо перевірити інструкцію лікарського засобу. Інструкції всіх без винятку лікарських засобів містять вичерпну інформацію про медичне застосування лікарського засобу та його категорію (умови) відпуску. 

Якщо в інструкції зазначено «За рецептом», для відпуску такого лікарського засобу в аптеці потрібен рецепт від лікаря.

Безумовною перевагою е-рецепта є те, що на відміну від паперового рецепта, вам не потрібно щоразу звертатися до лікаря на прийом для того, щоби отримати рецепт на ліки. Це можна буде зробити дистанційно.

У МОЗ також відповіли на найпоширеніші запитання. Зокрема, виписати е-рецепт зможуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП. У віддалених регіонах можна придбати рецептурні ліки за паперовим рецептом від фельдшера.  

Крім того, на період дії воєнного стану буде діяти виключення на придбання рецептурних ліків без рецепта лікаря в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення активних воєнних (бойових) дій. Військові адміністрації, підрозділи Збройних сил, а також залучені волонтерські та благодійні організації можуть закупляти рецептурні ліки оптово безпосередньо у дистриб?юторів для потреб воєнного часу без рецепта.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об?єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини