Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Земельні онлайн-аукціони на Прозорро.Продажі принесли до бюджету мільярд гривень

Реклама

За час проведення земельних онлайн-аукціонів в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі організатори торгів заробили перший мільярд гривень до бюджетів різних рівнів. Про це повідомляє Прозорро.Продажі.

З цієї суми 767 млн гривень отримано від продажу комунальної чи державної землі не сільськогосподарського призначення або приватних сільськогосподарських ділянок та ще 248 млн гривень - від оренди ділянок.

"Земельні онлайн-аукціони на Прозорро.Продажі запустилися півтора року тому. За цей час понад тисяча організаторів оголосили в системі торги та змогли ефективніше управляти своїм майном. Левова частка землі на е-аукціонах, а саме понад 86% - комунальні ділянки, ефективна реалізація яких допомогла громадам заробляти під час війни. З першого мільярда гривень від земельних е-аукціонів, який організатори заробили до бюджетів різних рівнів, понад 630 млн гривень надійшло під час повномасштабної війни", - зазначив в.о. директора ДП «Прозорро.Продажі» Сергій Бут.

Як зазначається, загальна площа зданих в оренду ділянок - понад 54 тисячі гектарів, проданих - майже 38 тисяч гектарів. Відповідно до положень Земельного кодексу продаж с/г земель державної та комунальної власності залишається забороненою.

Загалом в системі відбулося понад три тисячі успішних онлайн-аукціонів з продажу чи здачі в оренду земель, в яких взяли участь 5.5 тисяч учасників по всій Україні. Ще 467 торгів - на етапі укладання угод та можуть принести своїм організатором понад 400 млн гривень. Від запуску земельних аукціонів на Прозорро.Продажі торги оголосили вже понад тисячу організаторів.

Середня конкуренція на торгах з продажу та здачі в оренду ділянок складає більш як троє учасників, а ціна за підсумками е-аукціонів зростає у понад два рази. Найбільше земельних онлайн-аукціонів організатори оголосили у Київській, Львівській, Одеській, Черкаській та Закарпатській областях.

Станом на кінець березня 2023 року в системі оголошено понад півтори тисячі земельних торгів загальною стартовою вартістю майже 480 млн гривень, в яких можна брати участь, зареєструвавшись через один з акредитованих майданчиків в системі Прозорро.Продажі. Площа цих ділянок складає понад 34 тисячі гектарів.

Як захистити земельну ділянку від рейдерських захоплень? Спробуйте SMS-Маяк Земля - сервіс інформування про початок та хід реєстраційної процедури щодо об'єктів землекористування. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини