Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес оптимістичніше оцінює перспективи своєї діяльності - опитування НБУ

Реклама

Підприємства всіх секторів, залучених до опитування НБУ, оптимістичніше оцінили результати та перспективи своєї діяльності. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця.

У березні 2023 року ІОДА підвищився до 49.5 із 45.0 у лютому . Це є найвищим значенням із грудня 2021 року.

Підприємства торгівлі надали найоптимістичніші оцінки результатів та перспектив своєї діяльності на тлі пожвавлення споживчих настроїв, поліпшення ситуації з енергопостачанням та збільшення пропозиції товарів: секторальний індекс у березні зріс до 53.6 із 47.0 у лютому. Респонденти суттєво поліпшили свої очікування щодо товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу. Водночас, зважаючи на пом'якшення оцінок стосовно закупівельних цін, вони очікували на незначне зменшення торговельної маржі.

Підприємства промисловості очікують зростання своїх економічних результатів порівняно з попереднім місяцем: секторальний індекс у березні перетнув нейтральний рівень і становив 51.2 порівняно із 47.2 у лютому. Респонденти очікували зростання обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, у тому числі експортних. Одночасно суттєво знизився песимізм в оцінках обсягів незавершеного виробництва (невиконаних замовлень) та послабились очікування щодо зростання залишків готової продукції.

Підприємства будівництва, зважаючи на сезонний фактор, суттєво пом'якшили негативні оцінки своїх економічних результатів: секторальний індекс у березні становив 45.9 (у лютому - 33.5). Респонденти очікували зростання обсягів закупівлі послуг підрядників, а також сировини та матеріалів. Водночас будівельники не прогнозували змін обсягів будівництва та значно послаили негативні оцінки щодо обсягів нових замовлень.

Підприємства сфери послуг, попри сезонне пожвавлення, мали найстриманіші оцінки щодо своїх економічних перспектив: секторальний індекс становив 45.7 порівняно з 43.2 у лютому. Респонденти дещо пом'якшили, але зберегли негативні очікування щодо обсягів наданих послуг, нових замовлень, а також обсягів послуг у процесі виконання.

Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, прогнозують уповільнення темпів зростання закупівельних цін та цін підрядників, а також цін і тарифів на власну продукцію/послуги.

Оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими. Підприємства всіх секторів, залучених до опитування, поки не очікують на збільшення загальної чисельності своїх працівників. Найменш песимістичні оцінки в підприємств торгівлі.

Не крокуй із зав'язаними очима в конкурентному бізнес-середовищі. LIGA360 аналізує медіа, законодавче поле й надійність контрагентів, щоб компанії завжди ухвалювали інформовані рішення. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

LIGA360 - твоя бізнес підтримка. Тільки зараз скористайтеся акційною пропозицією. Замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів, HR. Деталі за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини