Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про націоналізацію банків підсанкційних осіб прийнято за основу

Реклама

НБУ дозволять під час дії воєнного стану вивести банк з ринку, якщо серед його акціонерів є підсанкційні особи. Відповідний законопроєкт № 9107-1 проголосований за основу, повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Законопроект запровадить можливість впливу на банки, які або власники істотної участі у яких є особами, до яких застосовано санкції. Так, пропонується внести зміни до Закону України "Про банки і банківську діяльність", якими:

- установити заборону підсанкційній особі набувати та/або збільшувати істотну участь у банку;

- визначити підставу для прийняття НБУ рішення про заборону набувати або збільшувати істотну участь у банку підсанкційній особі;

- визначити підставою для застосування НБУ заходів впливу до банку, якщо до банку або власника істотної участі у ньому застосовані санкції (за умови, що такі обставини становлять загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку та/або стабільності банківської системи через позбавлення/обмеження права особи, до якої застосовано блокуючи санкції, розпоряджатись активами);

- на час дії воєнного стану наділити НБУ повноваженнями прийняти щодо банку, який або власник істотної участі у якому знаходиться під санкціями (за умови, що такі обставини становлять загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку та/або стабільності банківської системи через позбавлення/обмеження права особи, до якої застосовано блокуючі санкції, розпоряджатись активами) одне з таких рішень:

  • про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку, що не визначений Національним банком України системно важливим;

  • про виведення з ринку системно важливого банку.

При цьому, у разі прийняття Національним банком України такого рішення системно важливий банк виводитиметься з ринку відповідно до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" з урахуванням особливостей, установлених пунктом 23 Розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" цього Закону.

LIGA360 дозволяє перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв?язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини