Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фонд держмайна готує до приватизації Запорізький алюмінієвий комбінат, що належав російському олігарху Дерипасці

Реклама

Фонд державного майна разом з новим менеджментом «Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату» готує підприємство до приватизації, яку планується провести у третьому кварталі цього року. Про це повідомляє пресслужба ФДМУ.

Як зазначається, зараз підприємство знаходиться в тяжкому фінансово-економічному стані, що стало наслідком неефективного управління попередніми приватними власниками.

В 2001 році 68%-ий пакет акцій комбінату придбала компанія «АвтоВаз-Інвест». Пізніше, в 2006 році, новим власником цього активу стала компанія Velbay holdings limited, яка підконтрольна «Російському алюмінію» російського олігарха Олега Дерипаски. Окрім цього пакету йому вдалося придбати ще 29,5% акцій комбінату. Внаслідок цього Олег Дерипаска отримав контроль над 97,5% акцій ЗАлКу.

Однак у 2015 році держава в результаті судового процесу повернула 68%-ий пакет акцій в державну власність, передавши його в управління Фонду держмайна. Решту акцій (29,5%) в лютому 2023 року стягнув в дохід держави Вищий антикорупційний суд за позовом Мінюсту.

За 14 років колишні власники фактично розграбували підприємство і знищили унікальне виробництво первинного алюмінію. Раніше комбінат був єдиним в Україні виробником цієї продукції. Він мав потужності по виробництву первинного алюмінію понад 100 тис. тонн на рік.

На час повернення 68%-ого пакету акцій в державну власність комбінат практично припинив виробництво. На підприємстві відбулось повне згортання випуску первинного алюмінію, ліквідоване глиноземне виробництво, електролізні потужності виведені з експлуатації.

Зараз основними джерелами доходу підприємства є здача майна в оренду та продаж активів і виробничих запасів. Однак підприємство все одно збиткове. В 2022 році комбінат отримав 59,3 млн грн збитку.

Шукаєш точки росту бізнесу? Спробуй дашборд ризиків та можливостей у LIGA360. Функціонал дозволяє спільно з командою обговорити новини й економічні процеси, та прогнозувати їх вплив. Спробуй вже сьогодні.

LIGA360 - твоя бізнес підтримка. Тільки зараз скористайтеся акційною пропозицією. Замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів, HR. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини