Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

IT-компаніям поки що не вдалось забронювати жодного військовозобов'язаного працівника за новою процедурою

Реклама

IT-компанії стикаються з труднощами під час бронювання співробітників в умовах воєнного стану за новим порядком і поки що не змогли забронювати жодного працівника. Про це повідомила асоціація IT Ukraine, передає «Інтерфакс-Україна».

Як зазначається, наразі, жодна з компаній не отримала бронювання своїх співробітників згідно з новою процедурою.

За словами виконавчого директора IT Ukraine Костянтина Васюка, процедура бронювання рухається дуже повільно, більшість заяв усе ще перебуває на етапі розгляду.

"Ми проаналізували процедуру, і в нас уже є деякі рекомендації, якими ми будемо ділитися з урядом, щоб покращити та пришвидшити її проходження. Перше проблемне питання - питання повноважень, якими наділені державні органи згідно з новою процедурою. Тобто, вони не завжди відповідають повноваженням, які закріплені в профільних законах. По-друге, процедура не має чітких термінів розгляду заяв від бізнесу. У законі вони не закріплені. Тобто такі заяви можуть лежати на столах місяцями", - розповів Васюк.

За його словами, також є певна неузгодженість між державними органами. Наприклад, якщо компанія отримує відмову на будь-якому етапі, то вся процедура починається спочатку. Таким чином бізнес втрачає цінний час.

Водночас директор IT Ukraine зазначив, що міністерства і чиновники відкриті до діалогу, але з огляду на складність процесів і велику кількість заяв необхідно вдосконалити опрацювання на операційному рівні, щоб прискорити весь процес.

В асоціації також вказали на відсутність прозорої, швидкої та зрозумілої процедури, яка забезпечила б можливість короткострокових поїздок за кордон із метою здійснення ділової активності представникам галузі, через що українські IT-компанії можуть втратити частину ринку за кордоном, що в підсумку загрожує зменшенням податкових надходжень до бюджету.

У пресрелізі наголошується, що асоціація запустила сервіс юридичної підтримки Bron' Legal Support, щоб виявляти проблемні місця, допомагати компаніям розібратися в процедурі бронювання персоналу й ефективно її використовувати. Вона також розробила і представила дорожню карту бронювання співробітників.

Нагадуємо, що бронювання військовозобов'язаних працівників в Україні здійснюється згідно з Порядком бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 27 січня 2023 року № 76.

Читайте також: Мінцифра презентувала новий алгоритм бронювання IT-фахівців.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

LIGA360 - твоя бізнес підтримка. Тільки зараз скористайтеся акційною пропозицією. Замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів, HR. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини