Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аграрні тренди-2023

Реклама

Мережа Центрів інформаційної підтримки бізнесу розповідає про аграрні тренди 2023 року.

Падіння виробництва АПК

2022-го врожай в Україні впав щонайменше вдвічі в порівнянні з рекордом у 106 млн тонн у 2021 році. Однак у 2023 просідання буде ще більшим. Причини - тимчасово окуповані території, на які припадає до 30% усіх сільгоспземель, дефіцит коштів, що наростає в галузі, зміни клімату, скорочення інвестицій у гектар. Все це прямо пропорційно скороченню врожаю.

Найбільше падіння очікується в сегменті дорогих у виробництві та дешевих на виході продовольчих культур - пшениці, ячменю, а також кукурудзи. Відносно благополучно почуватимуться виробники технічних культур.

Структура посівів

Вітчизняний АПК перегляне спеціалізацію вирощування культур. Ключовими залишатимуться соняшник і ріпак через вищу рентабельність цих культур. Соняшник у фаворі, адже він переробляється в межах країни та реалізується як продукт із доданою вартістю у вигляді олії. На ріпак попит досить високий у Європі, тому він залишається цікавим для аграріїв.

Також очікується збільшення посівів бобових, наприклад сої, також гороху і гречки. Посів зернової групи, зокрема озимої пшениці та ячменю, буде скорочуватися.

Регіональні особливості

Є чітко виражений регіональний тренд: чим далі на Схід, тим більше в аграріїв ризиків порівняно з колегами на Заході України. Наприклад, на цей сезон на Дніпропетровщині озимих посіяли на 60% менше, а на Волині на 2% більше.

При цьому багато аграріїв будуть сіятися, навіть розуміючи, що восени, скоріш за все, отримають збитки. Тому що є вимоги, зокрема, сівозміни. Однак компанія одразу змушена закладати планові збитки.

Внутрішнє споживання

Прогнозується, що внутрішнє споживання буде повністю забезпечене, навіть якщо здійсняться самі песимістичні прогнози стосовно врожаю. Наприклад, щодо врожаю пшениці хоча й очікується історичний провал, але результат буде все одно не менше 10-12 млн. тонн (за довоєнної потреби внутрішнього ринку на рівні 7 млн. тонн). Зараз поточний внутрішній попит є ще меншим.

Історичний експеримент із зимуючою кукурудзою

Зимівля в полі є технологічно допустимою для кукурудзи. Таке відбувалося й раніше, але ніколи - у нинішніх масштабах. За підсумками 2022 року близько третини посівів кукурудзи залишилося в полі. І у 2023-му належить на практиці з'ясувати, що із цього вийшло. Отже, у наступний сезон переходить колосальний обсяг кукурудзи - як у полі, так і на складах, де вона залишається без можливості експорту. Цей «хвіст» тиснутиме на ринок і вимиватиме й без того мізерні ресурси в агровиробників.

Зростання собівартості через застосування систем автономного енергоживлення

Елеватори - дуже енергоємні підприємства. Якщо у 2023 також будуть перебої з електропостачанням, це значно скажеться на собівартості продукції. Адже вартість сушіння на генераторній» енергії зросла вдвічі.

Подібні проблеми й у інших підприємств галузі. Так, у молочному тваринництві використання дизельних генераторів призводить до зростання частки електроенергії у собівартості продукції у п'ять разів.

Складні відносини з банками

Кредити - це здорова бізнес-практика, що реалізує принцип «розвивайся на чужі». Але цей принцип працює лише за мирних часів. У війну ж банки, висловлюючи на словах усіляку підтримку героїчній Україні, дедалі більше переймаються - чи повернуть їм їх позики.

Оскільки експорт був блокований, а внутрішній попит упав, то у всіх компаній виникли проблеми з ліквідністю обслуговування боргу. Зовнішній кредитний ринок для українських корпорацій закритий. Вихід - переговори з кредиторами, відстрочка або реструктуризація, чому, швидше за все, буде присвячений рік, що настав.

Урізаний експорт

Відкриття «зернового коридору» в липні минулого року зустріли з тріумфуванням більшість представників аграрного ринку. З одного боку, експорт зерна з України розблокований і в окремі місяці (наприклад, у листопаді) виходив на обсяги, порівняні з довоєнними. З іншого - це все ще вузька шийка, і кораблі можуть витрачати до місяця, чекаючи своєї черги на проходження інспекції. Ціна цього простою закладається в закупівельну ціну зерна та ще більше збіднює українського фермера.

Тому заново перевідкриті 2022 року альтернативні канали аграрного експорту - Дунайські порти та «Укрзалізниця» - ще більше зміцняться 2023-го, що посилюватиме спокусу логістичних операторів на цьому «збагатитися».

За даними інтернет-видавництва Mind.

Як аграрному бізнесу захиститися від рейдерства? За допомогою рішення LIGA360. Контролюйте будь-які незаконні дії щодо вашої землі та інші ризиковані чинники для вашого підприємства. Замовте демо доступ прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини