Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок прийняття рішень комісією ДПС щодо заблокованих ПН/РК підкоригують

Реклама

Мінфін пропонує оновити Порядок прийняття рішень про реєстрацію/ відмову в реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Відповідний проєкт оприлюднено для громадського обговорення.

Зокрема, пропонується встановити, що рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в Реєстрі, реєстрацію яких зупинено, приймають комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі територіальних органів ДПС (комісія регіонального рівня).

Комісія регіонального рівня приймає рішення та надсилає його платнику ПДВ засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог Кодексу та Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» і «Про електронні довірчі послуги».

Платник податку, який склав ПН/РК, реєстрацію яких зупинено, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстраці/відмову в реєстрації таких податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі може подати такі документи:

  • договори, у тому числі зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;

  • договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;

  • первинні документи щодо постачання / придбання товарів / послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи, інвентаризаційні описи, у тому числі рахунки-фактури / інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм і галузевої специфіки, накладні;

  • розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

  • документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством;

  • інші документи, що підтверджують інформацію, зазначену у ПН/РК, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі.

У разі, коли у квитанції до ПН/РК зазначено код товару/послуги згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності/умовним кодом товару/Державним класифікатором продукції та послуг, операція за яким стала підставою для зупинення реєстрації ПН/РК, платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів виключно до такої операції.

Подання письмових пояснень та копій документів до розрахунків коригування, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів / послуг їх постачальнику, має право ініціювати отримувач (покупець), для чого:

  • отримувач (покупець) надсилає такі пояснення та копії документів постачальнику (продавцю) в електронному вигляді через електронний кабінет;

  • постачальник (продавець) подає такі пояснення та копії документів до ДПС.

Отримувач (покупець) отримує через електронний кабінет інформацію щодо дати подання пояснень та копій документів постачальником (продавцем) і результату розгляду таких пояснень, а також копій документів комісією регіонального рівня.

Письмові пояснення та копії документів платник податку подає до ДПС засобами електронного зв'язку в електронній формі.

Зміни обумовлені тим, що між платниками податку та контролюючими органами виникають непорозуміння, а саме відсутність в отримувача (покупця) інформації щодо подання пояснень та копій документів постачальником (продавцем) до розрахунків коригування, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, та результату розгляду таких пояснень та копій документів комісією регіонального рівня, а також неможливість подання платниками податку пояснень та копій документів, виключно за кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД або кодами послуг згідно з ДКПП, зазначеними у квитанції про зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі.

Перевірте, як змінився фінансово-майновий стан ваших партнерів та конкурентів у 2022 році. Всі показники проаналізує за вас LIGA360. Капітал, динаміка активів та поточної кредиторської заборгованості, тощо. Замовте LIGA360 прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини