Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент прийняв за основу законопроєкт щодо спрощення адміністрування оподаткування контрольованих іноземних компаній

Реклама

Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт № 8137 щодо вдосконалення адміністрування оподаткування контрольованих іноземних компаній.

Він передбачає надання можливості для платників податків подачі звіту про контрольовані іноземні компанії та розрахунку чистого доходу контрольованих іноземних компаній за звітний період разом із відповідною податковою звітністю за наступний рік після звітного.

Також законопроєктом:

  • уточено критерії віднесення особи до переліку контрольованих осіб, зокрема, обмежено перелік пов'язаних осіб, що мають спільний контроль членами подружжя, неповнолітніми дітьми (в тому числі усиновленими) та/або особами, над якими встановлено опіку чи піклування, щодо яких таку фізичну особу призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір'ю, батьком-вихователем, матір'ю-вихователькою;

  • удосконалено процедури податкового аудиту щодо контрольованих іноземних компаній, зокрема, зменшено штрафи за несвоєчасне подання платником податків повідомлення про набуття частки в іноземній юридичній особі, утворенні без статусу юридичної особи, або про початок здійснення фактичного контролю за іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі, або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою та уточено підстави для проведення документальних позапланових перевірок з питань дотримання вимог ПК щодо оподаткування контрольованих іноземних компаній;

  • спрощено порядок розрахунку скоригованого чистого доходу іноземних контрольованих компаній , зокрема виключено окреме коригування за доходів та витрат контрольованої іноземної компанії за правилами «витягнутої руки» відповідно до процедур статті 39 ПК, та також як наслідок скасовано необхідність подачі відповідної документації з трансферного ціноутворення щодо контрольованих іноземних компаній;

  • уточнено, що юридичний чи фактичний контроль щодо контрольованих іноземних компаній визначається станом на 31 грудня відповідного календарного року.

На думку ініціаторів законопроєкту, його прийняття дозволить спростити процедуру звітування про контрольовані іноземні компанії для платників податків.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Хочете захистити бізнес від ризиків та підвищити ефективність? Придбайте рішення LIGA360 для 10 фахівців за ціною 3! Захист від бізнес-ризиків, потужності AI для ухвалення рішень, зручні інструменти для керівника, юриста, бухгалтера, HR. Замовте на акційних умовах прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини