Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До правил на ринку електроенергії внесли зміни

Реклама

НКРЕКП постановою від 02.05.2023 № 832 затвердила зміни до Правил ринку, зокрема, уточнено правила здійснення купівлі-продажу за двосторонніми договорами.

Так, закриття воріт для реєстрації обсягів електричної енергії за двосторонніми договорами (ДД), що відповідають розрахунковим періодам торгового дня, на електронній платформі відбувається о 10:00 за один день до торгового дня (d-1).

У випадку технічної необхідності або за наявністю обставин, що унеможливлюють здійснення оператор систем передачі (ОСП) реєстрації ДД, закриття воріт для реєстрації обсягів електричної енергії за ДД, що відповідають розрахунковим періодам торгового дня, на електронній платформі може бути перенесено ОСП не пізніше 19:00 за один день до торгового дня (d-1).

У разі перенесення часу закриття воріт для реєстрації обсягів електричної енергії за ДД ОСП до 10:00 оприлюднює відповідне повідомлення на власному вебсайті.

Після отримання результатів торгів на ринку "на добу наперед" (РДН) учасники ринку до 14:30 дня, що передує торговому дню, або у випадку перенесення часу "закриття воріт РДН" не пізніше ніж через дві години після часу "закриття воріт РДН", зобов'язані повторно подати графік відпуску для кожної одиниці відпуску та/або одиниці зберігання енергії (у випадку здійснення відпуску електричної енергії в систему передачі або систему розподілу) та міждержавного перетину, по якому учасник ринку планує здійснювати імпорт електричної енергії.

Крім цього, затверджено зміни до Правил ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку. Уточнено, що у випадку виникнення позаштатної ситуації, а саме якщо працездатність систем програмного забезпечення оператора ринку не буде відновлена для вчасного проведення торгів на ринку "на добу наперед", оператор зобов'язаний прийняти рішення про:

  • перенесення часу закриття воріт ринку "на добу наперед" на інший, але не пізніше 21:00 години доби, що передує добі постачання, якщо робота систем може бути відновлена до цього часу;

  • скасування торгів на ринку "на добу наперед" на відповідну добу постачання, якщо робота систем не може бути відновлена до 21:00 години доби, що передує добі постачання.

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів з України та Великобританії, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини