Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк надав банкам роз'яснення щодо окремих питань фінансового моніторингу

Реклама

НБУ у листі від 13.05.2023 р. № 25-0005/33502 надав роз'яснення з питань фінансового моніторингу, а також з інших питань щодо застосування окремих норм законодавства України.

Зокрема, банки-члени НАБУ звернули увагу Національного банку на проблему із завантаженням переліків санкційних осіб безпосередньо у день опублікування/підписання відповідного Указу Президента та зауважили, що додатки до Указу Президента надаються у форматах, що не надають можливості оперативно привести їх до структурованого вигляду та автоматично завантажувати до АБС Банку.

Банки пропонують розглянути питання про приведення додатків до Указу до структурованого вигляду за прикладом XY Переліку осіб, пов'язаних з проведенням терористичної діяльності або стосовно яких застосовані міжнародні санкції, у форматі XML, що надасть можливість оперативно їх завантажувати.

Наразі Національний банк виніс питання щодо оприлюднення санкційних списків у форматі структурованих даних (.XLS, .CSV, .XML, .JSON тощо) на розгляд Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики.

Також регулятор надав роз'яснення:

  • щодо порядку дій банку у разі отримання від клієнта - юридичної особи пакета документів щодо виведення із структури власності КБВ - резидента російської федерації (рф). Зокрема, регулятор вважає, що банк не має відмовляти клієнту у прийнятті документів та здійсненні їх належної перевірки в частині зміни КБВ - резидента російської федерації на КБВ - резидента іншої держави, навіть якщо така зміна пройшла державну реєстрацію в ЄДР з порушенням вимог Постанови КМУ N 187. Водночас банк щодо таких клієнтів має вживати відповідних заходів, передбачених законодавством у сфері ПВК/ФТ та внутрішніми документами (процедурами) банку, пропорційно ризикам, що становлять для нього такі клієнти, ураховуючи триваючу військову агресію російської федерації проти України.

  • щодо порядку дій при надходженні до банку рішень військового командування про примусове вилучення майна - коштів з рахунків клієнтів банку. На думку регулятора, порядок та механізм примусового відчуження грошових коштів з банківських рахунків клієнтів банків, а також порядок визначення вартості та відшкодування таких грошових коштів має визначатися виключно на рівні закону. Рішення військового командування про примусове відчуження майна - грошових коштів, які знаходяться на перелічених у такому рішенні рахунках клієнта в банку, вбачаються такими, що не передбачені нормами Закону України "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану", а відтак - не підлягають виконанню.

  • щодо обмежень видачі готівкових коштів у гривнях з рахунків, крім зняття готівкових коштів з рахунків підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань). Банки цікавить, чи поширюється встановлене виключення на всі операції зі зняття готівки з рахунків підприємств та чи такі зняття готівки можливі виключно на підставі договорів на виконання мобілізаційного завдання та в межах сум, передбачених договором. НБУ відповідає, що підприємства продовжують свою господарську діяльність, включаючи знімання готівки з рахунка банку на цілі, які лежать в площині господарської діяльності, знаходяться в межах дії пункту 3 Постанови № 18 на час воєнного стану в Україні, зокрема, з дотриманням умов договорів на виконання мобілізаційного завдання.

  • щодо обмеження на операції за рахунками фізичних осіб - підприємців, які є громадянами рф або рб. Вимоги підпункту 2 пункту 17 Постанови № 18 не поширюються на валютні операції за рахунками фізичних осіб - підприємців України, крім випадків, коли учасниками таких валютних операцій є юридичні або фізичні особи, які мають місцезнаходження (зареєстровані / постійно проживають) в російській федерації або в республіці білорусь.

  • щодо встановлення КБВ громадських організацій. Якщо у банка є впевненість щодо особи, яка є КБВ громадської спілки, то банк може не встановлювати всіх без винятків КБВ юридичних осіб - засновників.

  • щодо критеріїв ризику. Банк визначає критерії ризиків самостійно з урахуванням критеріїв ризиків, установлених у додатку 19 до Положення № 65, типологічних досліджень спеціально уповноваженого органу, результатів національної оцінки ризиків, а також рекомендацій Національного банку. Банк зобов'язаний ураховувати всі критерії ризиків, наведені в додатку 19 до Положення № 65.

  • супроводження переказів необхідною інформацією.

  • щодо встановлення кореспондентських відносин.

  • перелік клієнтів PEPs.

Докладніше читайте у листі.

LIGA360 дозволяє перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв?язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини