Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ситуація на ринку нелегальної тютюнової продукції залишається критичною - дослідження

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація повідомляє, що ситуація на ринку нелегальної тютюнової продукції залишається критичною і це підтверджує останнє дослідження KANTAR.

Так, в лютому 2023 року рівень нелегальної тютюнової продукції сягнув 20,2% - тобто загальна тенденція майже не змінилась у порівнянні з минулорічними показниками. Для прикладу, минулорічне дослідження у серпні показало, що рівень тіні в індустрії сягнув рекордних 21,9%. Таким чином, глобальних тенденцій до зниження цього деструктивного для економіки явища у 2023 році поки не спостерігається. Для розуміння, ще у 2020 році середньорічний показник обсягів нелегального ринку сигарет в Україні становив 6,9%, що вже було колосальною проблемою та втратою для державного бюджету.

Якщо ж перевести відсоткові показники в реальні цифри - бюджет України втрачає 22 млрд грн на рік у вигляді несплачених податків від нелегального ринку тютюнової продукції, що є величезною сумою, враховуючи повномасштабну війну та потреби країни у фінансуванні.

Відповідно до результатів, ключову долю нелегального ринку займає продукція, маркована надписом Duty Free або призначена для експорту, яка нелегально реалізується в Україні - 10,8%, окрім цього - підроблена продукція або акцизні марки (контрафакт), що становить 7,9% та контрабанда - 1,5%.

Серед головних каналів дистрибуції нелегальної продукції - в «ТОПі» кіоски та магазини, які займають 35% та 33% відповідно серед усіх точок розповсюдження. 19% реалізується через вуличних торговців, а 10% припадає на відкриті ринки.

Якщо ж розглянути географію розповсюдження нелегальних виробів, то абсолютним анти-рекордсменом є Дніпропетровська область, де реалізується 14%. У Харківській, Одеський та Львівській областях цей показник становить по 9% в кожній.

Європейська Бізнес Асоціація наголошує, при таких критичних показниках нелегального ринку правоохоронцям необхідно максимально активізуватися та докласти усіх зусиль аби ситуація в країні почала покращуватись. В даній ситуації всі відповідальні правоохоронні структури повинні рухатися консолідовано, єдиним фронтом задля вирішення цієї масштабної проблеми. Водночас, у ЄБА вважають доречним, аби ситуацію з "тінню" взяв під особистий контроль Офіс Президента та контролював ефективність цієї боротьби та результативність, адже це прямо впливає на репутацію країни і в жодному разі не можна допустити її погіршення.

Маєте сумніви щодо потенційного бізнес-партнерства? Перевіряйте інформацію про українські компанії в LIGA360. Спробуйте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини