Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стан малого та середнього бізнесу в Україні: результати опитування ЄБА

Реклама

Малий та середній бізнес все більше відчуває на собі негативний вплив економічних наслідків російської агресії. За останні пів року у МСБ суттєво зросли втрати, спричинені війною. Жодної шкоди наразі не зазнали тільки 6% підприємців, хоча ще у жовтні без втрат працювали 10%. Про це свідчать результати щоквартального опитування Європейської Бізнес Асоціації серед представників малого та середнього бізнесу - учасників проєкту Unlimit Ukraine.

Кількість МСБ, які оцінюють втрати свого бізнесу:

  • на суму до $10 тисяч - зменшилась з 33% у жовтні 2022 року до поточних 24% у травні.

  • в діапазоні $10-50 тисяч - 26% опитуваних,

  • в діапазоні $50-100 тисяч - 20%,

  • більше $100 тисяч - 18%.

При цьому 24% опитуваних понесли втрати безпосередньо внаслідок бойових дій, а 7% мають активи на окупованих територіях.

Найбільш актуальні проблеми підприємців:

  • зниження купівельної спроможності населення - 57% опитаних підприємців,

  • нестача фінансування та доступу до кредитування - для 31%,

  • податковий тиск - для 29%.

  • по 28% скаржаться на нестачу фахівців та проблеми з бронюванням співробітників і виїздом за кордон.

Незважаючи на труднощі, 41% підприємців працюють в повному обсязі, 49% ведуть діяльність з певними обмеженнями, а 10% наразі не працюють - що співставно з ситуацією піврічної давнини.

Топ-3 обмеження, які були змушені впроваджувати компанії, лишаються незмінними:

  • 34% скоротили географію діяльності,

  • 18% перейшли на дистанційний режим роботи,

  • 15% респондентів вдались до закриття частини своїх представництв.

Зростає відсоток підприємств, які не мають достатніх фінансових резервів, що розхитує фінансову стійкість малого бізнесу.

Так, кількість МСБ без будь-яких резервів збільшилася з 25% у жовтні до 32% у травні. Водночас з 14% до 12% зменшилась кількість компаній, що мають фінансові резерви на рік та більше. В один місяць наразі оцінюють власну фінансову стійкість 4% підприємців, в кілька місяців - 31%, та в шість місяців - 18%.

Попри це 62% підприємців продовжують виплату заробітної плати співробітникам у повному обсязі. Кількість компаній, що скорочують розмір заробітної плати дещо зменшилася з 18% до 16%. Натомість збільшилася кількість підприємств, які відправили співробітників в неоплачувану відпустку - з 9% до 12%. Не виплачують заробітну плату наразі 7% МСБ, звільняють працівників - 16%.

Окрім цього, компанії продовжують активно підтримувати збройні сили та надавати гуманітарну допомогу. Фінансовою допомогою займається 47% опитаних, надають безоплатні послуги - 23%, допомагають продукцією -21% та засобами захисту/оборони - 9%.

У половини опитаних МСБ є мобілізовані до лав ЗСУ співробітники, при цьому у 22% - критичні для їхньої діяльності спеціалісти. Зокрема, у 29% мобілізовані до 10% від військовозобов'язаних працівників, у 14%  - 10-30%, і у 5%  -  більше 30%. Серед цих компаній більше третини підтримують своїх працівників, що наразі захищають країну. 

Українські підприємці продовжують працювати вдома (тільки 4% релокувались за кордон) та при цьому шукають шляхи розширення географії свого бізнесу. Наразі 19% опитаних МСБ вже експортують продукцію за кордон, а 14% знаходяться в процесі пошуку контактів, переговорів чи отримання необхідних дозвільних документів. Третина опитаних повідомили, що поки мають труднощі з виходом на міжнародний ринок.

Програми державної підтримки все ще не користуються широкою популярністю серед представників МСБ попри складні умови роботи. Наприклад, для 24% опитаних підприємців не вистачає інформації про програми державної та міжнародної підтримки. Водночас найбільш активно підприємці користувались податковими пільгами (38% опитаних) та програмою «Доступні кредити 5-7-9%» (28%). При цьому користуванняподатковими пільгами більшість підприємців, а саме 64% оцінили позитивно, а от думки щодо «5-7-9» розділились - з тих, хто подавався на програму, майже половина, а саме 48% мали негативний досвід, зокрема підприємці скаржились на труднощі отримання кредиту, великі перші внески, відмову в отриманні без пояснень та не покриття багатьох категорій бізнесу.

Підприємці слідкують за змінами з LIGA360. Це рішення дозволяє моніторити всі важливі фактори, що можуть впливати на діяльність компанії. Слідкуйте за законодавчими змінами, реєстраційними змінами компаній, згадками в ЗМІ. Відчуйте повний контроль інформації з LIGA360. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини