Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Комітет ВР повторно схвалив законопроєкт щодо націоналізації колишнього "Альфа-банку"

Реклама

Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував ухвалити у повторному другому читанні законопроєкт № 9107-1 про виведення з ринку банку в умовах воєнного стану. Про це повідомив голова Комітету Данило Гетманцев.

За його словами, цей законопроєкт направлений на протидію ризикам, зокрема шляхом надання Національному банку повноважень за певних обставин, пов'язаних із застосуванням санкцій до банку та/або власників істотної участі у банку, прийняти рішення про:

  • заборону підсакційній особі (фізичній та/або юридичній) набувати або збільшувати істотну участь в банку;

  • про виведення з ринку системно важливого банку (націоналізація) з урахуванням особливостей, установлених пунктом 23 Розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" цього Закону.

Так, можливість виведення системно важливого банку з ринку (націоналізації) запроваджується за відсутності у нього ознак неплатоспроможності (у разі застосування до банку або власника істотної участі у ньому блокуючих санкції).

Також закріплюється норма, якою передбачена можливість відшкодування особам збитків, яких вони зазнали внаслідок ліквідації банку або виведення з ринку системно важливого банку, виключно за рахунок коштів держави-агресора.

Із законопроєкту виключені норми, пов'язані з можливістю та наслідками прийняття рішення Нацбанком про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку, що не визначений НБУ системно важливим, у разі, якщо щодо банку, який або власник істотної участі у якому знаходиться під санкціями (за умови, що такі обставини становлять загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку та/або стабільності банківської системи через позбавлення/обмеження права особи, до якої застосовано блокуючі санкції, розпоряджатись активами).

Довідково:

2 травня 2023 року Верховна Рада не схвалила у цілому законопроєкт № 9107-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану".
Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, "за" проголосувало лише 212 депутатів. Його відправлено на повторне друге читання 264 голосами народних обранців.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Придбайте його для 10 користувачів за ціною 3! На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів та HR. Деталі акції.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини