Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Мінфін оновив порядок видачі митницею сертифіката з перевезення товару EUR.1 або EUR-ME

Реклама

Міністерство фінансів України наказом від 5 травня 2023 року № 232 затвердило зміни до Порядку заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1 або EUR-MED.

Зокрема, розширено перелік документів, які необхідно подати для отримання сертифіката. Експортер має додатково подати оригінал сертифіката EUR.1 або EUR-MED, не прийнятого з технічних причин митними органами країни імпорту, у разі видачі митницею після експорту (реекспорту) на його заміну сертифіката EUR.1 або EUR-MED відповідно до розділу IV цього Порядку.

Рішення про видачу або відмову у видачі сертифіката EUR.1 або EUR-MED на товари приймається у найкоротший строк, але не більше восьми робочих годин після реєстрації письмової заяви у підрозділі митниці, на який покладено функції з видачі сертифіката EUR.1 або EUR-MED.

У разі подання письмової заяви експортером, яким при попередніх поставках заявлялись для отримання сертифіката EUR.1 або EUR-MED недостовірні документи (відомості) про преференційне походження товару з України, та/або експортером, який не є виробником товару, на який законодавством встановлено митно-тарифні заходи регулювання зовнішньоекономічної діяльності або кількісні обмеження (квоти), або інші заходи економічного або торговельного характеру, рішення про видачу або відмову у видачі сертифіката EUR.1 або EUR-MED приймається у найкоротший строк, але не більше десяти робочих днів після реєстрації письмової заяви у підрозділі митниці, на який покладено функції з видачі сертифіката EUR.1 або EUR-MED.

Експортер, який не є виробником товару, має право протягом трьох робочих днів після реєстрації письмової заяви про видачу сертифіката EUR.1 або EUR-MED у підрозділі митниці подати додаткові документи (відомості) виробника товару, що підтверджують преференційне походження товару(ів) з України, на підставі яких складено декларацію(ї).

Також встановлено, що протягом трьох років з дати видачі сертифіката EUR.1 або EUR-MED митниця зберігає оригінал анульованого сертифіката EUR.1 або EUR-MED, не прийнятого з технічних причин митними органами країни імпорту.

На заміну оригінального підтвердження походження, виданого або оформленого попередньо на товари походженням з країн, з якими Україною укладено Угоди, митниця видає сертифікат EUR.1 або EUR-MED у таких випадках:

  • при (ре)експорті товарів походженням з країн, з якими Україною укладено Угоди, що не підлягали будь-якій обробці або переробці в Україні;

  • при випуску у вільний обіг товарів походженням з країн, з якими Україною укладено Угоди, розміщених під митним контролем митниці з метою переміщення всіх або деяких з таких товарів у межах України.

Заміна оригінального підтвердження походження, виданого або оформленого попередньо на товари походженням з країн, з якими Україною укладено Угоди, здійснюється:

  • одним або більше сертифікатами EUR.1 або EUR-MED митницею, під митним контролем якої знаходиться товар, у разі необхідності відправлення частини партії товару(ів) або всієї партії товару(ів) до зони діяльності іншої митниці;

  • одним сертифікатом EUR.1 або EUR-MED будь-якою митницею у разі (ре)експорту товарів, що не підлягали будь-якій обробці або переробці в Україні.

Також у Порядку визначили підстави анулювання сертифіката EUR.1 або EUR-MED.

Митниця анулює виданий сертифікат EUR.1 або EUR-MED у разі:

  • якщо сертифікат EUR.1 або EUR-MED не прийнято з технічних причин митними органами країни імпорту та на заміну його видається сертифікат EUR.1 або EUR-MED після експорту (реекспорту) відповідно до розділу IV цього Порядку;

  • виявлення підробки (фальсифікації) документів, на підставі яких видано сертифікат EUR.1 або EUR-MED, або заявлення експортером недостовірних відомостей про преференційне походження товару(ів) з України при видачі сертифіката EUR.1 або EUR-MED на товари, які оподатковуються вивізним митом за зниженими ставками за Угодами.

У разі виявлення підробки (фальсифікації) документів, на підставі яких видано сертифікат EUR.1 або EUR-MED, або заявлення недостовірних відомостей митниця інформує експортера про анулювання виданого сертифіката EUR.1 або EUR-MED у найкоротший строк, але не пізніше трьох днів з дня виявлення порушення.

Анульований сертифікат EUR.1 або EUR-MED втрачає чинність з дати його видачі.

Інформацію про анульований сертифікат вносить посадова особа митниці до програмно-інформаційного комплексу єдиної автоматизованої системи митного оформлення не пізніше дня, що настає за днем анулювання такого сертифіката.

Розміщений у програмно-інформаційному комплексі єдиної автоматизованої системи митного оформлення сертифікат EUR.1 або EUR-MED переводиться у статус "анульований".

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини