Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Каховську ГЕС повністю зруйновано - Укргідроенерго

Реклама

Вночі 6 червня російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Про це повідомляє Укргідроенерго.

Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

Також неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений. Український персонал ЗАЕС моніторить усі показники.

Президент України скликав Раду національної безпеки та оборони України.

Енергоатом також моніторить ситуацію і слідкує за діями рашистів на ЗАЕС разом з іншими міжнародними організаціями, що присутні на станції, зокрема, МАГАТЕ.

МАГАТЕ у Twitter повідомило, що підрив Каховської ГЕС та руйнування її греблі поки що не створює безпосередньої загрози для Запорізької атомної електростанції.

Голова Європейської ради Шарль Мішель  також відреагував у Twitter: "Шокований безпрецедентною атакою на дамбу в Новій Каховці. Знищення цивільної інфраструктури однозначно кваліфікується як воєнний злочин, і ми притягатимемо до відповідальності Росію та її маріонеток".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав підрив дамби Каховської ГЕС обурливим актом, який іще раз демонструє жорстокість війни РФ в Україні.

Євросоюз засуджує російську атаку на Каховську ГЕС. Про це йдеться у спільній заяві високого представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля і єврокомісара із питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янеза Ленарчича, повідомляє "Європейська правда".

"Ця атака являє собою новий вимір російських звірств і може вважатися порушенням міжнародного права, зокрема міжнародного гуманітарного права", - зазначають представники Єврокомісії.

В ООН підрив Каховської ГЕС назвали катастрофою, повідомляє Кореспондент.net. Обвалення дамби Каховської ГЕС спричинене вибухом, можливо, стало найбільш значною шкодою цивільній інфраструктурі з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Про це у середу, 7 червня заявив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарної допомоги та координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс.

ДОВІДКА від liga.net: Каховська ГЕС - п'ята за розмірами в Україні. Її потужність - 334,8 МВт. Станцію, що належить держкомпанії "Укргідроенерго", було збудовано 1965 року. Окупована з другого дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
З того часу Каховська ГЕС працювала обмежено: наприклад, у серпні - лише трьома енергоблоками із шести. Це 30-40% потужності ГЕС, розповідав гендиректор Укргідроенерго Ігор Сирота. Збитки компанії від війни він оцінив у понад 1 млрд грн.

Фото: Укргідроэнерго

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів з України та Великобританії, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини