Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Через підрив Каховської ГЕС буде виведено з роботи на довгі роки понад 20 тис. гектарів сільгоспземель

Реклама

Одним зі страшних результатів вибуху Каховської ГЕС стануть виведені з роботи на довгі роки понад 20 тис. гектарів сільгоспземель, на яких було зосереджено українське овочівництво, вважає директор найбільшої консалтингової овочівничої компанії України ТОВ "Агроаналіз", основний офіс якої до війни був у Каховці, Вадим Дудка. Про це розповіли в Інтерфакс-Україна.

"Якщо раніше ми сподівалися, що на відновлення основного овочівничого регіону після його визволення від окупації знадобиться близько трьох років, які було б витрачено на розмінування та відновлення матеріально-технічної бази сільгосппідприємств, то тепер можна сміливо казати, що мінімальний термін відбудовування - п'ять років", - прогнозує директор.

Найсерйознішою проблемою регіону буде відновлення меліоративних земель, і найбільш постраждалими виявляться фермерські господарства лівого берега Дніпра. Правобережжя також постраждає, проте менше, оскільки воно розташоване на височині, пояснив експерт.

Найбільш постраждалим, за оцінками директора ТОВ "Агроаналіз", може бути агрохолдинг "Агроф'южн", для потреб якого Каховка вирощувала томати на зрошенні.

Дудка додав, що постраждати може також найбільше в країні овочесховище - ТОВ "Грін-Тім", де одночасно могло зберігатися 50 тис. тонн овочів: на підприємстві акумулювалася продукція місцевих фермерів для подальшого транспортування Україною та на експорт.

Він додав, що в Каховці розташований великий виробник томатної пасти і консервованих овочів - ПрАТ "Чумак", проте він розграбований і не працює.

Директор фермерського господарства "Акант", одного з найбільших виробників цибулі в Каховці, Віктор Помазнюк у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" зазначив, що головним ударом для регіону стане втрата дамби Каховської ГЕС.

"Адже дамба тримає воду і регулює її надходження до зрошувальних каналів, які простягалися по всьому Херсонському степу. Складно уявити, як її ремонтувати і чи можна це зробити. Уся лівобережна частина Херсонської області отримувала воду завдяки цій дамбі з Дніпра. По суті, немає Каховського водосховища - немає накопиченої для регіону води", - пояснив він.

Наслідки відчує на собі й Крим, який також залишиться без води для зрошення.

"Каховська ГЕС будувалася для акумулювання і подачі води Північно-Кримським каналом до Криму... Своїми діями росіяни залишили півострів без зрошення. Однак, як розуміємо, це турбує українців набагато більше, ніж росіян", - зазначив директор ФГ "Акант".

Помазнюк, який 2022 року двічі побував у полоні у російських військових і зміг виїхати з регіону на Івано-Франківщину, де керує створеним 2023 року овочівничим підрозділом ТОВ "Консервний завод "Консерваторія", наголосив, що "дуже сподівався на швидке повернення додому та відновлення господарства".

"Як розумію, запуск мого фермерського господарства відсувається на роки. Каховка залишилася без води, а значить і без сільського господарства. Без зрошення овочі вирощувати не вдасться", - резюмував він.

ТОВ "Агроаналіз" - консалтингове підприємство з надання послуг овочівникам. До початку війни розташовувалося в Каховці, мало сучасну лабораторію для аналізу ґрунту, а також штат висококваліфікованих агрономів, які надавали аутсорсингові послуги фермерам-овочівникам України та низки країн Середньої Азії.

ФГ "Акант" - одне з найпрофесійніших овочівничих підприємств Каховки, що пеціалізувалося на вирощуванні цибулі, томатів, огірків відкритого ґрунту, зернових, олійних і бобових на площі понад 2 тис. гектарів. Має досвід експорту томатів і цибулі під ТМ "Сонце" і "Крапля Сонця" до країн Балтії.

Аграрний бізнес потребує комплексного захисту. Рішення LIGA360 - ваш надійний помічник для вчасного реагування на рейдерські атаки, суперечливі законодавчі зміни та зміни контрагентів. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини