Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Регламент REMIT: прийнято Закон про запобігання зловживанню на оптових енергетичних ринках

Реклама

Верховна Рада України 10 червня прийняла в другому читанні та в цілому Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках (проєкт №5322), повідомляє пресслужба ВР.

Закон спрямований на імплементацію Регламенту (ЄС) №1227/2011 про доброчесність та прозорість на оптовому енергетичному ринку (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency) - Регламенту REMIT.

Регламент REMIT - це набір європейських правил та практик, який спрямований на попередження зловживань на оптових енергетичних ринках та який передбачає відповідальність за маніпуляції учасників оптових енергетичних ринків.

Прийняття Закону було необхідним для виконання міжнародних зобов'язань щодо транспозиції та імплементації в українське законодавство Регламенту REMIT, які Україна взяла на себе відповідно до умов Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.

Регламент REMIT - це пакет нормативно-правових актів, що регулюють відносини на оптових енергетичних ринках шляхом:

  • встановлення заборони здійснення або спроби маніпулювань на оптових енергетичних ринках

  • запровадження інструментів протидії зловживанням на оптових енергетичних ринках;

  • вимоги ефективного та своєчасного публічного розкриття внутрішньої інформації учасниками ринків;

  • зобов'язання компаній, які організовують торгові операції, повідомляти про підозрілі операції;

  • уточнення низки повноважень Регулятора, в тому числі деталізації процедурних питань проведення розслідувань зловживань на оптових енергетичних ринках.

Ключові положення проєкту № 5322, запозичені з регламенту REMIT:

Звітування

Учасники оптового енергетичного ринку (як природного газу так і електричної енергії), особи, які професійно організовують операції з оптовими енергетичними продуктами, та торгові репозиторії, зобов'язані надавати НКРЕКП інформацію щодо господарсько-торговельних операцій на оптових енергетичних ринках, які стосуються оптових енергетичних продуктів, включаючи пропозиції (заявки).

Розкриття інсайдерської інформації

Інсайдерська інформація - неоприлюднена інформація точного характеру, що прямо чи опосередковано стосується одного або декількох оптових енергетичних продуктів на ринку електричної енергії або природного газу, розкриття або оприлюднення якої може значно вплинути на ринкову ціну одного або декількох оптових енергетичних продуктів на ринку електричної енергії або природного газу.
Учасники оптових енергетичих ринків повинні розкривати інсайдерську інформацію. Вимоги до розкриття визначаються НКРЕКП.

Заборона маніпулювання або спроб маніпулювання

На ринку природного газу та ринку електричної енергії забороняється здійснювати будь-які маніпулювання або спроби маніпулювання. Закон чітко визначає, які дії на ринку природного газу та електричної енергії є маніпулюванням та спробою маніпулювання.

Розслідування та санкції

НКРЕКП здійснює моніторинг господарсько-торговельних операцій з оптовими енергетичними продуктами. Регулятор матиме повноваження проводити розслідування дій учасників ринку та інших відповідних осіб, які мають ознаки маніпулювання та/або ознаки спроби маніпулювання на енергетичних ринках, а також ознаки торгівлі на основі інсайдерської інформації, та застосовувати відповідні штрафні санкції.

Також Регламент REMIT підсилює повноваження Агентства по співпраці органів регулювання енергетики (ACER) і національних регуляторів у сфері розслідування та правозастосування.
Регламент REMIT передбачає скоординований підхід до боротьби зі зловживаннями на оптових енергетичних ринках, що охоплює як товарні ринки, так і ринки деривативних контрактів, при цьому співпрацювати повинні передусім національний регуляторний орган (НКРЕКП) та компетентний фінансовий орган (НКЦПФР) а, у відповідних випадках, також і національний орган з питань конкуренції (АМКУ).
Співпраця НКРЕКП, НКЦПФР, АМКУ здійснюється з метою забезпечення ефективного й результативного розслідування.

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів з України та Великобританії, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини