Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄС затвердив 11-й пакет санкцій антиросійських санкцій

Реклама

23 червня Європейська Рада затвердила 11-й пакет санкцій проти рф. Про це повідомляє пресслужба Європейської Ради.

Цей пакет санкцій спрямований на посилення введених раніше обмежень і боротьбу з обходом санкцій через треті країни.

Погоджений пакет включає ряд заходів.

Інструменти обходу

Для вирішення проблеми обходу санкцій, ЄС посилить двосторонню і багатосторонню співпрацю з третіми країнами і надання їм технічної допомоги.

Тільки у тих випадках, коли співпраця не дасть очікуваних результатів, ЄС застосує відповідні індивідуальні заходи відносно третіх країн.

У разі, коли, незважаючи на індивідуальні санкції і подальші дії, обхід носитиме істотний і системний характер в ЄС допускають вжиття крайніх заходів. У такому разі Рада може прийняти рішення про обмеження продажу, постачання, передачі або експорту товарів і технологій, експорт яких в россию заборонений, зокрема, продукції і технологій, яка може використовуватися для ведення війни, третім країнам з високим ризиком використання для обходу.

Заборона транзиту

Для подальшої мінімалізації ризику обходу санкцій забороняється транзит через територію россии більшої кількості товарів і технологій, які можуть сприяти військово-технічному зміцненню росії або розвитку її сектора оборони або безпеки, товарів і технологій для авіаційної або космічної промисловості, а також реактивного палива і паливних присадок, що експортуються з ЄС в треті країни.

Імпортно-експортний контроль і обмеження

У список компаній, що безпосередньо підтримують військово-промисловий комплекс рф додано ще 87 компаній. На них поширюватимуться жорсткіші експортні обмеження відносно товарів і технологій подвійного призначення.

У список входять чотири іранські підприємства, які виробляють дрони та поставляють їх в россию, інші суб'єкти третіх країн, що займаються обходом торгових обмежень, і деякі російські суб'єкти, що займаються розробкою, виробництвом і постачанням електронних компонентів для російської армії і промислового комплексу.

Крім того, розширюється список товарів обмеженого використання, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню сектора оборони і безпеки росії, включаючи: електронні компоненти, напівпровідникові матеріали, устаткування для виробництва і випробувань електронних інтегральних схем і друкованих плат, прекурсори для енергетичних матеріалів і хімічної зброї, оптичні компоненти, навігаційні прилади, метали, що використовуються в оборонному секторі і морському обладнанні.

Мовлення

Рада розширила призупинення дії ліцензій на мовлення ще на п'яти медіа: РТ Балкан, Східний огляд, Царьград, Новий Східний Огляд і Катехон. Ці ЗМІ знаходяться під постійним прямим або непрямим контролем керівництва рф і використовуються останнім для пропагандистських акцій, грубо спотворюють і маніпулюють фактами.

Дороги і порти

ЄС розповсюдив заборону на перевезення вантажів в ЄС автомобільним транспортом на причепи і напівпричепи, зареєстровані в росії, у тому числі при перевезенні вантажними автомобілями, зареєстрованими за межами росії.

Крім того, у зв'язку з різким збільшенням випадків шахрайства з боку судів, що перевозять сиру нафту і нафтопродукти, Рада заборонила доступ в порти і шлюзи ЄС будь-яким судам, що здійснюють перевалку з судна на судно, за наявності у компетентних органів підозр, що судно або порушує заборону на імпорт російської сирої нафти і нафтопродуктів морським шляхом в ЄС, або перевозить російську сиру нафту або нафтопродукти, закуплені за ціною, що перевищує граничну.

Така ж заборона застосовуватиметься до судів, у разі підозр, що вони незаконно втручаються, відключають або іншим чином виводять з ладу свою навігаційну систему при транспортуванні російської нафти і нафтопродуктів порушуючи міжнародні угоди, правила і стандарти.

Енергетика

Закінчується тимчасове відстрочення, надане Німеччині і Польщі відносно постачань сирої нафти з росії по північній ділянці нафтопроводу "Дружба", проте нафта з Казахстану або іншої третьої країни, зможе прокачуватися через нього і імпортуватися в ЄС.

Індивідуальні санкції

Окрім економічних санкцій Рада ЄС прийняла рішення ввести індивідуальні санкції проти великої кількості нових фізичних і юридичних осіб.

LIGA360 дозволяє перевіряти компанії у світових списках санкцій, зокрема, країн ЄС і США, а також санкційних списках України(СНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв'язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини