Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд розширив можливості грантової програми для створення переробних підприємств

Реклама

Уряд розширив можливості грантової програми для створення переробних підприємств «Переробка». Відповідну постанову № 780 Кабінет Міністрів України ухвалив на засіданні 28 липня.

Бізнес, який зареєстрований, працює чи планує розпочати роботу на деокупованих територіях, отримуватиме гранти на розвиток своїх переробних підприємств. А частина внесків отримувачів грантів може бути компенсована з місцевих бюджетів.

Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко повідомила, що гранти для бізнесу, який працює на деокупованих територіях покриватимуть до 80% вартості проектів.

Для отримання грантів такими підприємствами передбачено більш спрощені умови: заявники для перемоги в конкурсі мають набрати під час оцінювання заяв від 20 до 50 балів (для всіх інших показник залишається від 30 до 50 балів). Окрім того, в разі рівності балів гранти пріоритетно надаватимуться саме підприємствам, що працюють на деокупованих територіях.

Важливою новацією є також можливість компенсації за рахунок місцевих бюджетів чи інших зацікавлених сторін до 50% (на деокупованих територіях - до 75%) коштів, які мають внести отримувачі грантів. Ця компенсація може здійснюватись в тому числі в рамках регіональних чи місцевих кредитних програм. 

Рішенням Уряду схвалено й інші зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств. Зокрема: 

  • гранти на переробку видаватимуться не лише через Ощадбанк, але й через інші банки, в яких держава володіє більше 50% акцій. Це зробить отримання грантів більш зручним для бізнесу;

  • діятимуть більш жорсткі вимоги до відповідності критеріям заявника (наприклад, відсутність податкового боргу, інформації про корупційні дії, шахрайство і т.д) та проекту (життєздатність бізнес-ідеї; реалістичність бізнес-плану тощо);

  • встановлено чіткі вимоги до розміру заробітної плати працівників, для яких створюються робочі місця - не менше встановленого законодавством мінімального розміру заробітної плати на 1 січня року, в якому було отримано грант, за умови працевлаштування тривалістю на повний робочий день. Виконання зазначеної вимоги підтверджується приростом середньої кількості працівників суб'єкта господарювання в еквіваленті повної зайнятості та копією поданого до органів ДПС податкового розрахунка сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку;

  • заявники-акціонерні товариства мають подавати відомості про власників понад 25% акцій;

  • на грант не мають права претендувати суб'єкти господарської діяльності, в яких керівник, засновник чи бенефіціар є керівником, засновником чи бенефіціаром більше п'яти суб'єктів оподаткування.

Нагадаємо, програма для розвитку переробних підприємств «Переробка» є складовою Урядового проекту єРобота. За умовами програми, держава надає гранти у розмірі до 50% вартості проекту. Підприємці, які отримали кошти, зобов'язані протягом 3 років сплатити податки та ЄСВ у розмірі гранту та створити певну кількість робочих місць, в залежності від отриманої суми гранту. 

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини