Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що очікувати бізнесу від реформи системи управління відходами та як підготуватись до змін

Реклама

У Міндовкілля радять бізнесу почати готуватись до нововведень, які на нього чекають у зв'язку з реформуванням системи управління відходами. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

Так, 9 липня набрав чинності Закон "Про управління відходами".

За словами директорки Департаменту цифрової трансформації та електронних публічних послуг Міндовкілля Євгенії Попович, наразі триває підготовка необхідної нормативно-правової бази, яка запустить всі його механізми в дію.

«Однак це не перешкоджає бізнесу вже зараз готуватися до нововведень. Кожен підприємець може проаналізувати свою діяльність в розрізі вимог нового закону, переглянути свої технологічні регламенти”, - зазначила чиновниця.

У Міндовкілля росказали про декілька перших кроків, які вже зараз можуть зробити підприємці:

  • провести класифікацію своїх відходів за новим, так званим, List of Waste, тобто Національним переліком відходів. Проєкт цього документа вже є в загальному доступі та має бути затверджений найближчим часом;

  • визначити, чи відходи належать до безпечних або небезпечних. За необхідності провести необхідні лабораторні аналізи згідно встановленої процедури;

  • зрозуміти, які операції з відходами виконуватиме підприємство за новим законодавством;

  • підготувати документи для отримання дозволів на здійснення таких операцій. Адже перелік таких документів чітко прописаний у Законі;

  • щодо небезпечних відходів потрібно врахувати: обробляти такі відходи за новими правилами може лише підприємство, яке має ліцензію на комплекс операцій, тобто у тому числі виконує рециклінг або видалення. Тож у такому випадку варто завчасно подбати про отримання ліцензій;

  • якщо підприємець збирає та перевозить небезпечні відходи в інші країни - він має також отримати на це ліцензію.

"Водночас ми вже зараз працюємо над полегшенням процедур, які потрібно буде пройти суб'єктам господарювання за новими правилами. Для цього впроваджуємо цифрові інструменти, - розповіла Євгенія Попович.

Наприклад, на єдиній онлайн платформі ЕкоСистема для підприємств будуть доступні:

  • кабінет суб'єкта господарювання;

  • інформаційна система управління відходами, через яку здійснюватиметься облік відходів, відслідковуватимуться всі дії із відходами, а також генеруватиметься звітність.

У інформаційній системі можна буде:

  • подати документи та отримати ліцензії;

  • онлайн оформити дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів;

  • отримати висновок на транскордонне перевезення відходів;

  • автоматично згенерувати декларацію про відходи. Підприємству залишиться лише перевірити сформований файл та підписати його. Така звітність системою надсилатиметься також до Державної служби статистики України тощо.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини