Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Зміни щодо пред'явлення товарів митному органу: роз'яснення від митників

Реклама

7 листопада 2023 року набули чинності зміни до Митного кодексу, які, зокрема передбачають обов'язковість пред'явлення товарів митному органу.

Ця вимога також стосується вантажів експорту та товарів, ввезених в Україну за деклараціями типу ЕА. Вона обов'язкова для усіх суб'єктів ЗЕД, крім підприємств, які працюють в межах і відповідно до митних спрощень, наданих згідно з Митним кодексом (АЕО) або Конвенцією про процедуру спільного транзиту (NCTS).

У Волинській митниці нагадали бізнесу вимоги митного законодавства.

Так, після надання митним органом дозволу на пропуск товарів через кордон, власник товарів або уповноважена ним особа зобов'язані доставити товари та документи на них без будь-якої зміни їх стану у визначене митним органом місце і забезпечити перебування їх у цьому місці до прибуття митників.

Доставка товарів та документів на них повинна бути здійснена у строк, встановлений статтею 95 МК, який для автомобільного транспорту становить 10 діб, а у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці - 5 діб.

Товари і транспортні засоби, якими вони перевозяться, після прибуття у місце доставки розміщуються у зонах митного контролю.

У місці доставки товари і транспортні засоби пред'являються, а документи на них передаються митному органу у мінімально можливий строк після їх прибуття, а в разі прибуття поза робочим часом, встановленим для митного органу, - у мінімально можливий строк після початку роботи цього органу.

Зміна місця стоянки (прибуття) транспортного засобу, вивантаження, перевантаження товарів, розпакування, пакування чи перепакування товарів, зміна, вилучення чи пошкодження засобів забезпечення ідентифікації допускаються лише з дозволу митного органу.

У разі відмови у наданні дозволу митні органи зобов'язані невідкладно, письмово або в електронній формі, повідомити власника товару або уповноважену ним особу про причини і підстави такої відмови.

Legal Solution - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Хочете скористатися ексклюзивною пропозицією Legal Friday від LIGA ZAKON? Заповніть заявку та забронюйте знижку на професійні рішення для роботи.

Митники також нагадали про відповідальність, яка передбачена за перевищення строку доставки.

Перевищення строку доставки тягне за собою:

  • не більше, ніж на 1 добу - попередження або штраф 170 грн;

  • більше ніж на 1 добу, але не більше ніж на 10 діб - штраф 3400 грн;

  • більше ніж на 10 діб, але не більше ніж на 20 діб - штраф 8500 грн;

  • більше ніж на 20 діб, а так само втрата цих товарів чи видача їх без дозволу митного органу - штраф 17 000 грн;

  • більше ніж на 20 діб, але не більше ніж на 30 діб, а так само видача їх без дозволу митного органу - 85 000 грн;

  • більше ніж на 30 діб, а так само втрата цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування, - штраф 170 000 грн або їх конфіскацію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини