Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виклики транспортного бізнесу у 2023 році: результати дослідження ЄБА

Реклама

Транспортний бізнес назвав Топ-3 виклики у 2023 році - зростання витрат, брак кадрів та блокування судноплавства. Такими є результати дослідження Інфраструктурний індекс 2023, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією разом з юридичними фірмами Arzinger та Sayenko Kharenko.

Більшість опитаних, а саме 84% компаній готові відновити логістику через морські шляхи після деблокади портів, при чому більшість готові зробити це в найкоротші терміни. Водночас 29% говорять, що для цього потрібне буде залучення додаткового фінансування, в тому числі державної підтримки. Зокрема, йдеться про необхідність фінансування відновлення пошкодженої портової та залізничної інфраструктури.

Найбільш актуальними інвестиційними проєктами в Європі та Україні для ринку логістики другий рік поспіль респонденти назвали:

  • розвиток автомобільних шляхів, що з'єднують Україну та ЄС (з цим погоджуються 66% респондентів),

  • розбудову євроколії на території України (62% респондентів),

  • будівництво в Україні стратегічних універсальних транспортних хабів (61%).

За минулий рік з 79% до 70% скоротилась кількість респондентів, що вважають за необхідне розвивати мережу стратегічних універсальних транспортних хабів у західних регіонах України, які можуть виступати у якості резерву потужностей. Водночас 26% вважають, що це будуть зайві інвестиції після відновлення судноплавства в Чорному морі.

Аналогічно, з 76% до 61% скоротилась кількість тих, хто вважає за доцільне розвивати проєкти з розвитку транспортної інфраструктури (морські термінали, залізниця) європейських країн-сусідів за рахунок українських інвестицій. Наразі 36% вважають, що така інфраструктура буде зайвою і неокупною після відкриття портів.

Читайте також: Митні ризики 2023

Майже половина опитаних (46%) вважають доцільною приватизацію портових терміналів у воєнний час. З них 53% вважають, що варто збільшити кількість існуючих наразі об'єктів приватизації за рахунок інших портових активів. Найбільш ефективним підходом до приватизації портових активів 52% респондентів назвали пооб'єктну (потермінальну) приватизацію, в рамках якої окремі термінали порту можуть виступати окремими об'єктами приватизації.

Пріоритетними напрямами розвитку в сфері дорожнього господарства фахівці називають:

  • збільшення пропускної спроможності автомобільних пунктів пропуску на кордоні (так вважають 78% респондентів),

  • розвиток автомобільних доріг в рамках проекту Транс-європейської транспортної мережі TEN-T (73%)

  • впровадження міжнародних стандартів у будівництві доріг - FIDIC, незалежні інженери, тощо (46%).

Для стабілізації ринку перевезень та логістики, на думку бізнесу, влада має сфокусуватися на розблокуванні морських комерційних перевезень та відкритті українських портів для усіх видів вантажів, забезпеченні страхування ризиків для інвесторів, а також будівництві і модернізації колій в напрямку кордону з ЄС та дунайських портів.

Джерело: ЄБА

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб, контролюйте реєстраційні зміни ваших об'єктів нерухомості. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини