Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ закликає створити рівні умови для надання банківських та агентських послуг усім банкам, а не лише системно важливим

Реклама

Антимонопольний комітет України запропонував Уряду внести зміни до прийнятих законодавчих та нормативно-правових актів, якими виключно банки державного сектору та/або системно важливі банки уповноважено на надання відповідних агентських та банківських послуг, повідомляє пресслужба АМКУ.

Комітетом встановлено, що виключно банками державного сектору та/або системно важливими банками здійснюється банківське обслуговування рахунків, зокрема для виплати пенсій, грошових допомог, допомоги при народженні дитини, грантів та мікрогрантів на створення або розвиток бізнесу, житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Слідкуєте за оновленнями у банківській сфері? Ця новинка для вас

Під поняттям «банки державного сектору» розуміються банки, у яких частка держави становить не менше 75 % статутного капіталу [(АТ «Ощадбанк», АТ «Укрексімбанк», АТ КБ «ПриватБанк», АТ КБ «УКРГАЗБАНК», АТ «Сенс Банк» (колишній АТ «Альфа Банк»)]. Системно важливі банки - банки, діяльність яких впливає на стабільність банківської системи (щороку визначаються НБУ, за діяльністю таких банків здійснюється посилений контроль, що необхідно для збереження фінансової стабільності). На сьогодні 15 банків визначено системно важливими, у перелік входять і банки державного сектору.

Разом з цим, ринок банківських послуг є потенційно конкурентним - він нараховує понад 60 банків.

Наслідком таких виключних повноважень є:

  • встановлення обмежень у доступі до надання послуг іншим банкам, що призводить до негативних наслідків у конкуренції через її недопущення, усунення, обмеження чи спотворення;

  • надання банкам державного сектору та/або системно важливим банкам переваг, які поставлять їх у привілейоване становище стосовно інших банків-конкурентів;

  • ущемлення прав фізичних та юридичних осіб на вибір банківської установи для отримання відповідних банківських та/або агентських послуг за прийнятними для них умовами обслуговування.

У зв'язку з цим Комітет вніс наступні пропозиції:

  • переглянути законодавчі або підзаконні нормативно-правові акти, якими банки державного сектору та/або системно важливі банки наділені виключними правами на надання банківських та/або агентських послуг;

  • запровадити конкурентні механізми відбору банків для надання відповідних банківських та/або агентських послуг;

  • допустити банки, у яких відсутня державна частка та які не є системно важливими, до надання банківських та/або агентських послуг, які на сьогодні надаються виключно банками державного сектору та/або системно важливими банками.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини