Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна схиляється до реформування оподаткування ФОПів за польською моделлю - Мінфін

Реклама

Міністерство фінансів схиляється до реформи спрощеної системи оподаткування за польською моделлю. Про це повідомила заступниця Міністра фінансів Світлана Воробей під час обговорення Національної стратегії доходів на заході Центру економічної стратегії, передає liga.net.

"Ми взяли за основу польську систему оподаткування малого та середнього бізнесу. В Польщі існує диференційована система, там досить багато ставок - від 2% до 20%. Вони змінюються час від часу, залежно від економіки. Найвищі ставки - це ставки на види діяльності, в яких найменша затратна частина, (наприклад - ред.) надання послуг і види діяльності, щоб толерантніше сказати, які використовуються для підміни трудових відносин цивільно-правовими або відносинами з ФОП", - зазначила чиновниця.

Можливі конкретні розміри ставок спрощеної системи оподаткування у Мінфіні поки що не називають.

"У нас є приблизний перелік ставок, але це не буде вноситися одномоментно, це буде широко обговорюватися з бізнесом. Це буде публічний процес", - зазначила Світлана Воробей.

Однак зміна податкової моделі не планується у найближчий перспективі. У Мінфіні наголошують, що спочатку має відбутися реформа Державної податкової служби, а тільки потім можна буде говорити про зміну податків.

Нагадаємо, вперше про те, що Україна розглядає можливість запровадження польської моделі оподаткування для фізичних осіб-підприємців повідомив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у вересні 2023 року. Детальніше про це ми писали тут.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини