Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес просить доопрацювати законопроєкти щодо посилення мобілізації

Реклама

Бізнес не погоджується з низкою норм, які містяться у законопроєктах щодо мобілізації та просить їх доопрацювати. Про це повідомляється на сайті Європейської Бізнес Асоціації.

Так, у грудні минулого року Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби (№ 10378) та законопроєкт щодо посилення відповідальності за військові правопорушення (№ 10379).

У ЄВА зазначають, що бізнес детально проаналізував положення обох документів та висловлює своє занепокоєння низкою запропонованих норм, які можуть містити у собі ознаки порушення Конституції та мати негативні наслідки не лише для економіки України, але й для її репутації.

«За інформацією Президента України саме стабільне функціонування економіки України дозволяє ефективно функціонувати Збройним силам України, адже саме гроші від податків і зборів з бізнесу є фактично єдиним джерелом фінансування армії. Станом на зараз шість платників податків забезпечують одного воїна і єдиним шляхом збільшення спроможностей ЗСУ є детінізація та ріст економіки», - йдеться у заяві.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Бізнес вважає, що запропоновані в законопроєктах норми можуть, навпаки, призвести до зростання кількості «зарплат у конвертах» та неофіційного працевлаштування, відтоку іноземних інвестицій, суттєвого погіршення умов ведення бізнесу, який на кінець 2023 року оцінюється, за даними опитування ЕВА, на рівні 2,44 з 5 балів (негативний).

Окрему увагу в Асоціації звертають на низку положень, які можуть фактично позбавляти громадян України базових прав, в тому числі, на отримання документа, який посвідчує особу та громадянство України, що є неприпустимим навіть в особливий період і може мати вкрай негативні соціальні та демографічні наслідки.

Щодо розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади у сфері мобілізації, на думку бізнесу, це не сприятиме керованості процесу через його децентралізацію.

«Що стосується вручення повісток, цим мають займатись суто компетентні органи без наділення такими повноваженнями і інших структур або юридичних осіб - аби уникнути додаткового суттєвого навантаження, зловживань та плутанини», - наголошують у бізнес-спільноті.

Крім того, в Асоціації вважають, що скорочення термінів, зокрема, для уточнення своїх даних протягом 30 днів всіма військовозобов'язаними в Україні може призвести до колапсу системи, збоїв в роботі електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста - через суттєвий наплив.

У ЄВА є також зауваження до адміністративних стягнень, відповідальності тощо.

Таким чином, бізнес не підтримує прийняття законопроєктів у запропонованій редакції і пропонує доопрацювати ці документи.

«Спільнота готова долучитися до їх доопрацювання до другого читання і щиро сподівається, що голос бізнесу буде почуто, аби уникнути колапсової ситуації і так в непростому процесі мобілізації», - підкреслюють в Асоціації.

Читайте також: Перша заступниця Голови НБУ виступила проти фінансових репресій за ухилення від мобілізації

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини