Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄС узгоджує елементи нового механізму підтримки України

Реклама

Посли держав-членів ЄС схвалили частковий мандат на переговори щодо пропозиції про створення нового єдиного спеціального інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України, повідомили у Європейській Раді.

Механізм для України об'єднає бюджетну підтримку ЄС для України в єдиний інструмент, забезпечуючи узгоджену, передбачувану, а також гнучку підтримку Україні на період 2024-2027 років, адаптовану до безпрецедентних викликів підтримки країни у стані війни.

Основні елементи часткової позиції Ради

Частковий мандат на ведення переговорів зберігає основні будівельні блоки пропозиції Комісії. Вони включають цілі Фонду та його структуру за трьома основними принципами:

  • компонент I: Уряд України підготує «План України», в якому викладуть свої наміри щодо відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформи, які він планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС. Фінансова підтримка у формі грантів і позик державі Україна надаватиметься на основі виконання Плану України, який буде підкріплюватися низкою умов і графіком виплат

  • рівень II: згідно з Рамковою інвестиційною програмою для України, ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій та поєднання грантів і позик від державних і приватних установ. Гарантія від України покриватиме ризики позик, гарантій, інструментів ринку капіталу та інших форм фінансування, що підтримують цілі Механізму

  • компонент III: технічна допомога та інші допоміжні заходи, які допоможуть Україні узгодити законодавство з ЄС і провести структурні реформи на шляху до майбутнього членства в ЄС

Комісія запропонувала загальний бюджет у 50 мільярдів євро - 17 мільярдів євро у вигляді грантів і 33 мільярди євро у вигляді позик - для Фонду.

Часткова позиція слугуватиме мандатом Ради на переговори з Європарламентом. Після досягнення згоди регламент має бути офіційно прийнятий Радою та Європарламентом.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини