Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Державна регуляторна служба не погодила законопроєкт про заборону викладки тютюнової продукції на вітринах

Реклама

Державна регуляторна служба відмовила в погодженні законопроєкту, яким пропонується заборонити видиме для споживача розміщення тютюнових виробів та деяких інших виробів у місцях роздрібної торгівлі. Відповідне рішення ДРС ухвалила 1 січня 2024 року.

У документі, зокрема, зазначається, що наданий розробником аналіз регуляторного впливу до проєкту Закону містить формальний опис запропонованого ним регулювання, не є інформативним та не в повній мірі відповідає вимогам Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта.

«При визначенні проблеми, розробник обмежився лише її текстовим описом, вказавши, що прийняття законопроєкту обумовлено потребою удосконалити окремі положення законодавства про охорону здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму, а саме, через запровадження заборони видимого розміщення тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин і заправних контейнерів, пристроїв для нагрівання тютюнових виробів без їх згоряння у пунктах продажу», - йдеться у документі.

Водночас жодних аргументів на користь запропонованого регулювання не наведено. Також не наведено статистичних даних або інших інформаційно-доказових матеріалів, не проаналізовано стан існуючого регулювання господарських та адміністративних відносин, щодо яких склалась проблема, не доведено, чому існуючі регулювання не розв'язують проблему та потребують вдосконалення.

Крім того, у ДРС вказують, що Директива 2014/40/ЄС, яку Україна зобов'язалася імплементувати в рамках Угоди про асоціацію, не передбачає заборони видимого розміщення тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин і заправних контейнерів, пристроїв для нагрівання тютюнових виробів без їх згоряння у пунктах продажу.

Забезпечте систематичний моніторинг законодавства та змін правового поля для вашого бізнесу. З LIGA360 ви не пропустите жодної вимоги від регуляторів. Отримайте повноту інформації для свого бізнесу з LIGA360.

Більше того, розміщення таких виробів у місцях роздрібної торгівлі розробником прирівнюється до їх реклами.

"Проте, видиме розміщення продукції не є рекламою, а є об'єктивно необхідною складовою господарської діяльності, оскільки забезпечує право споживача на ознайомлення із асортиментом товарів, що реалізуються у точці продажу, та здійснення поінформованого вибору", - вважають у службі.

Згідно зі статтею 4 Закону "Про захист прав споживачів" споживачі під час придбання продукції, мають право на необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію державною мовою про продукцію, її кількість, якість, асортимент, її виробника (виконавця, продавця).

Також, на думку ДРС, розробником наведені не всі можливі альтернативні способи вирішення проблеми та додають, що доцільно дослідити інші варіанти досягнення задекларованої цілі, які б дозволили вирішити проблему поширеності куріння.

«З огляду на зазначене, факт відсутності належним чином проведеного аналізу запропонованих альтернатив не дозволяє оцінити наскільки обраний розробником спосіб державного втручання відповідає проблемі, що потребує врегулювання, та наскільки його застосування буде ефективним для її вирішення», - наголошується у документі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини