Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Компанії бояться потрапити до переліку міжнародних спонсорів війни – голова НАЗК

Реклама

Компанії бояться потрапити до переліку міжнародних спонсорів війни та просять не вносити їх у реєстр. Про це розповів голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков в інтерв'ю Укрінформу.

«Наразі спостерігається така тенденція, що міжнародні компанії, які продовжують працювати в росії, активно звертаються до НАЗК, надають плани виходу їх бізнесів з країни-агресора і просять не вносити компанію в цей реєстр», - зазначив Новіков.

За його словами, буквально минулого тижня одна з таких компаній зв'язалась з агентством і заявила про те, що надасть план виходу з рф, щоб не потрапити в реєстр.

«Такий перелік - це запобігання фінансуванню і технологічному підсиленню агресора. Наразі ми вже маємо позитивні кейси, коли цей інструмент допоміг вийти компаніям з росії, після чого ми виключили їх з реєстру», - повідомив голова НАЗК.

Серед вилучених з переліку міжнародних спонсорів війни - три грецьких нафтових перевізники, британський виробник паперу «Mondi», ірландська компанія з постачання суднового палива «Peninsula Petroleum Limited», найбільша в світі індійська компанія з виробництва та експорту діамантів «Shree Ramkrishna Exports» (SRK).

«Проте, на жаль, ми щотижня вносимо туди нову транснаціональну компанію, яка продовжує працювати в Росії, сплачує значні податки в російський бюджет», - додав Новіков.

На сьогодні в цей реєстр занесено майже 50 компаній. Найбільше з них із Китаю - 14. На другому місці США - 7 компаній. Всі інші - переважно з країн Європейського Союзу.

Перевір чи у компанії є зв'язки з рф і РБ. ContrAgent у LIGA360 покаже всю інформацію про потенційних бізнес-партнерів. Знай з ким маєш справу.

Також голова НАЗК пояснив, чому попри внесення до переліку міжнародних спонсорів війни товари таких великих і популярних компаній, як "PepsiCo" і "Mars", продовжують продаватись в Україні.

На його думку, перша проблема - це відсутність санкційного органу, оскільки НАЗК лише допомагає Кабміну, Офісу Президента і РНБО здійснювати аналітичну роботу щодо санкцій і аналізу компаній, які продовжують працювати в росії.

Друга проблема полягає в тому, що Верховна Рада не спроможна на другий рік повномасштабної війни ухвалити закон про відповідальність за порушення санкцій.

"В Україні триває війна, а парламент не може ухвалити закон про внесення змін до Кримінального кодексу щодо запровадження відповідальності за порушення санкцій. Це необхідно виправити", - наголосив Новіков.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини