Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Цифровізація української армії: Закон прийнято

Реклама

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 10062, яким пропонується внести зміни до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. Докладніше про проєкт ми писали тут

У Міноборони пояснили, що документ є критично важливим для обороноздатності України.

Реалізація його положень сприятиме швидкому збору, обробці та використанню військових даних, а також переведе послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат. 

Що запроваджує проєкт №10062?

1. Надає Міністерству оборони України можливість посилити кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО. 

Завдяки цьому:

  • буде вивільнено засоби ППО, які наразі захищають національні дата-центри від постійних ракетних обстрілів (натомість цей ресурс буде використовуватись для прикриття інших об'єктів військової та цивільної інфраструктури);

  • прискориться та розшириться доступ Сил оборони України до розвідданих союзників;

  • прискориться розробка та розгортання нових бойових систем та електронних сервісів для війська;

  • посилиться захист даних від кібератак ворога тощо.

2. Передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо.

3. Запроваджує можливість створення і використання цифрового військового-облікового документу (сертифікату).

4. Буде створено реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який дозволить забезпечити надання онлайн-послуг військовослужбовцям.

5. Буде створено портал електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов'язаних. Наприклад, з'явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних в системі.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз'ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини