Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Мінфін схвалив стратегічний план цифровізації Митниці

Реклама

Міністерство фінансів схвалило Довгостроковий національний стратегічний план цифрового розвитку, цифрової трансформації та цифровізації Державної митної служби. Про це інформує пресслужба міністерства.

Як зазначається, цей документ є керівним з впровадження та розвитку митних інформаційних систем до 2026 року та базується на Багаторічному стратегічному плані електронної митниці ЄС.

Він, зокрема, передбачає запровадження принципів кіберзахисту, впровадження безпаперових процедур та побудову надійних та сучасних ІТ-систем митниці.

«Успішна реалізація визначених трансформацій забезпечить ІТ-систему української митниці необхідними інструментами для боротьби з корупцією та шахрайством», - вважають у Мінфіні.

Основою ІТ-стратегії Держмитслужби визначено, зокрема, сервісно-орієнтовну архітектуру, централізоване впровадження ЄАІС, гармонізований із ЄС інтерфейс і Єдине вікно для міжнародної торгівлі.

Окрему увагу в документі приділено запровадженню принципів кіберзахисту. Передусім йдеться про забезпечення:

  • запису та відстеження історії запитів на внесення змін до даних;

  • захисту від несанкціонованого доступу до інформації;

  • неможливості зміни або втрати журналів роботи з даними;

  • неможливості зміни інформації та документів, наданих користувачами з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Ваш бізнес бачитиме на 360! Топ-команди шукають інформацію для ухвалення рішень у LIGA360. Замовте презентацію, щоб дізнатися більше.

Крім того, передбачено поетапний підхід до впровадження електронної митниці:

  • бізнес-аналіз, політика та правове оформлення;

  • створення технічної специфікації системи;

  • створення специфікацій для інтеграції із зовнішніми системами;

  • розробка та впровадження системи.

«У процесі ІТ-трансформації Держмитслужба використовуватиме управління бізнес-процесами та BPM-моделювання, що дозволить забезпечити цілісне уявлення про митні процеси та практичні наслідки їх впровадження відповідно до митного законодавства України та ЄС», - наголосили у міністерстві.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини