Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податковий комітет ВР підтримав урядовий законопроєкт про реформування БЕБ попри позицію бізнесу

Реклама

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні 21 лютого рекомендував прийняти за основу урядовий законопроєкт №10439 про реформування Бюро економічної безпеки, незважаючи на те, що бізнес-асоціації його розкритикували та підтримали альтернативний - №10439-2. Про це повідомив перший заступник голови Комітету Ярослав Железняк.

За його словами, цей законопроєкт підтримали 22 члени Комітету, а 4 проголосували проти.

«Бізнес-асоціації перед засіданням комітету заявили підтримку законопроєкту депутата Ярослава Железняка, але депутати підтримали урядову версію, яка не має погодження від міжнародних партнерів», - заявили у Центрі протидії корупції та додали, що Міністр юстиції Денис Малюська, який відстоював урядовий законопроєкт, назвав недоцільною термінову переатестацію співробітників БЕБ, зазначивши, що її провести можна тільки після закінчення війни.

«Ми в ЦПК закликаємо міністра юстиції, Офіс президента та народних депутатів не влаштовувати псевдореформу БЕБ, а звернути увагу на позицію бізнесу та наших міжнародних партнерів», - наголосили в організації.

Раніше ЦПК заявляв, що головним недоліком реформи БЕБ за проєктом Кабміну є відсутність належних механізмів переатестації та звільнення недоброчесних співробітників Бюро.

Напередодні засідання Комітету Європейська Бізнес Асоціація закликала профільний комітет Парламенту підтримати альтернативний законопроєкт №10439-2, який «дійсно зможе реально провести реформування БЕБ, забезпечивши створення прозорого та незалежного органу».

Схожу позицію також висловила Українська Рада Бізнесу.

«Є очевидним, що проєкт №10439-2 дає надію на перезавантаження та створення якісного Бюро економічної безпеки, в той час як проєкт №10439 не залишає жодних шансів на створення якісного БЕБ», - наголошується у повідомленні УРБ.

Видання Forbes пише, що проти урядового законопроєкту виступили також аналітичні центри: Інститут соціально-економічної трансформації, CASE Україна, Інститут податкових реформ, Центр економічної стратегії.

Нагадаємо, 29 січня Кабмін зареєстрував законопроєкти №10439 та № 10440 про перезапуск БЕБ. Пізніше були подані два альтернативних проєкти: №10439-1 від Дмитра Разумкова та №10439-2 від Ярослава Железняка.

Перезавантаження БЕБ є одним із зобов'язань, які Україна взяла на себе в рамках домовленостей з Міжнародним валютним фондом.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини