Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

FATF відмовилася включити рф до свого чорного списку

26 лютого 2024, 16:00
331
0
Реклама

FATF - міжурядова організація, заснована G7 для розробки політики боротьби з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення.

П'яте пленарне засідання FATF тривало три дні у штаб-квартирі FATF у Парижі за участю делегатів Глобальної Мережі FATF, що складається з понад 200 юрисдикцій, та спостерігачів від міжнародних організацій, які прийняли участь у дискусіях щодо важливих питань по протидії відмиванню грошей, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Міністерство фінансів України та Державна служба фінансового моніторингу України закликали FATF стримати проактивну діяльність росії по підриву міжнародної фінансової системи через посилення її зв'язків з Іраном та Північною Кореєю щодо закупівлі зброї, і внести її до чорного списку організації.

У свою чергу FATF підтвердила про зростання пов'язаних із рф ризиків, але відмовилася включити росію до свого чорного списку. З початку повномасштабного вторгнення рф, FATF займає позицію спостерігача продовжуючи відстеження ситуації та виявляючи ризики для світової фінансової системи. Хоча членство рф призупинено у FATF, ця держава повинна виконувати своїх зобов'язання щодо впровадження стандартів FATF, незважаючи на свій призупинений статус.

Серед інших питань, на засіданні було створено нову постанову по оцінці ризиків щодо імплементації Рекомендації 25 про бенефіціарну власність та прозорість правових механізмів. Це завершальний етап роботи FATF щодо підвищення прозорості бенефіціарної власності на міжнародному рівні та протидії приховуванню злочинцями та терористами своєї діяльності та коштів у складних корпоративних структурах та таких організаційних утвореннях як трасти. Згодом FATF надасть інформаційно-роз'яснювальну інструкцію для забезпечення ефективної імплементації.

Делегати пленарного засідання також погодилися оприлюднити для публічного обговорення ряд опцій можливих змін до Рекомендації 16 та її Пояснювальної записки щодо банківських переказів. Зазначені зміни спрямовані на імплементацію стандартів FATF до змін у бізнес-моделях платіжних систем та стандартів обміну повідомленнями з забезпеченням їх технологічно нейтральними.

У якості підготовки до наступного раунду взаємних оцінок, Пленарне засідання внесло зміни до своєї методології оцінювання, щоб звітувати про нещодавній перегляд стандартів FATF для захисту неприбуткових організацій від потенційних зловживань з метою фінансування тероризму.

FATF визначила юрисдикції з суттєво важливою діяльністю з віртуальними активами, щоб підтримати їх у виконанні вимог FATF щодо нагляду та регулювання цієї діяльності.

FATF оновила статуси держав, визначивши юрисдикції з високим ризиком, а також виключила чотири країни зі свого розширеного списку моніторингу після їх успішних перевірок.

Спробуйте перше рішення для комплаєнс-контролю в Україні. LIGA360 надає повноту інформації для AML/KYC перевірок та процедури due dilligence. Верифікуйте контрагентів, оцінюйте санкційні та корупційні ризики щодо них. Замовте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини