Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Щотижневий огляд комплаєнс-новин

4 березня 2024, 09:09
135
0
Реклама

1. Регулювання криптоактивів в Італії

Міністерство економіки та фінансів Італії (MEF) проводить публічні консультації для отримання думок щодо проектів про адаптацію італійських регулювань криптоактивів до європейських стандартів. Мова йде про Регламент (ЄС) 2023/1114 про ринки криптоактивів (MiCAR) та Регламент (ЄС) 2023/1113 щодо інформації, що супроводжує перекази коштів та деякі криптоактиви (TFR), передає Crypto news: Italy launches two public consultations on draft decrees on MICAR and TFR | Hogan Lovells - JDSupra.

Регламенти MICAR та TFR були вперше опубліковані 9 червня 2023 року в Офіційному віснику ЄС. Їх мета - створення рамок на рівні ЄС щодо випуску та обігу криптоактивів та діяльності постачальників послуг криптоактивів (CASP), а також щодо боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму.

У цьому контексті 22 лютого 2024 року Мінфін Італії розпочав публічні консультації щодо проектів указів, які адаптують італійські правила до положень MICAR та TFR. Проект указу про MICAR, серед іншого, визначає компетентні органи в Італії для нагляду за емітентами криптоактивів та постачальниками таких послуг, застосовує санкції у разі недотримання вимог та дії в разі банкрутства.

Проект указу про TFR вносить поправки до італійського указу про протидію відмиванню коштів та встановлює положення про посилені заходи, які повинні застосовуватися у разі переказів до/з онлайн гаманців, про компетентні органи та про застосування санкції.

Публічні консультації, доступні тут Allegato-I_-schema-di-decreto-attuazione_MiCAR_.pdf (mef.gov.it) і тут Allegato-II_Schema-di-decreto_attuazione_TFR.pdf (mef.gov.it) (лише італійською мовою) і триватимуть до 22 березня 2024 року.

2. Регулювання ігрової індустрії Кюрасао

Міністр фінансів Кюрасао Хав'єр Сільванія заявив, що введення Національної постанови про азартні ігри (LOK) покращить репутацію Кюрасао в ігровій індустрії, особливо щодо боротьби з відмиванням грошей (AML), згідно IGB LOK will “enhance” Curaзao's reputation, asserts minister of finance (igamingbusiness.com).

Про це було заявлено під час першого вивчення ЛОК у парламенті юрисдикції. LOK, який має замінити чинну Національну постанову про офшорні ігри (NOOGH), вперше надійшов до парламенту Кюрасао для затвердження в грудні 2023.

Кюрасао, являючись величезним контрибютором реєстрації компаній та видачі ліцензій для індустрії онлайн геймінгу, здобув негативну репутацію з точки зору відмивання грошей. Завдання закону ЛОК змінити цю ситуацію. Кюрасао, невеликий острів, і значні проблеми щодо репутації в індустрії онлайн-ігор у вигляді існування злочинної діяльності та відмивання грошей суттєво впливають на бізнес. З прийняттям нового закону, це уявлення зміниться.

Світова комплаєнс спільнота визнає, що постачальники онлайн-ігор вже являють собою високий ризик відмивання грошей і прийняття нового закону ЛОК може допомогти зменшити ризик для провайдерів онлайн-ігор зареєстрованих в Кюрасао.

Цей закон зміцнить репутацію, буде сприяти прозорості, підзвітності та дотриманню міжнародних стандартів в ігровій сфері.

Спробуйте перше рішення для комплаєнс-контролю в Україні. LIGA360 надає повноту інформації для AML/KYC перевірок та процедури due dilligence. Верифікуйте контрагентів, оцінюйте санкційні та корупційні ризики щодо них. Замовте за посиланням.

3. Binance отримала штраф за порушення AML

Одна з найбільших криптовалютних бірж у світі Binance Holdings Ltd. заплатить 4,3 мільярда доларів після того, як у п'ятницю суддя схвалив угоду про визнання біржою своєї провини, повідомляє Binance Hit with $4.3 Billion Penalty for AML Breaches (cryptotimes.io).

Binance та її засновник Чанпен Чжао наприкінці 2023 визнали себе винними у порушеннях боротьби з відмиванням грошей та санкцій. Компанія визнала, що дозволяла здійснювати транзакції з терористичними організаціями, такими як ХАМАС, на своїй біржовій платформі.

Окрема незалежна фірма тепер контролюватиме дотримання у Binance функції комплаєнс протягом п'яти років, у рамках угоди. За угодою з правоохоронцями Чжао піде з посади генерального директора біржі. Йому загрожує до 18 місяців ув'язнення за вироком суду, який буде мати місце у квітні 2024.

Окружний суддя США Річард Джонс схвалив угоду про визнання провини на слуханнях у Сіетлі. Він сказав, що Binance знала, що підпадає під дію законів США, але прийняла навмисне рішення не слідувати їм через особисту жадібність.

У свою чергу прокурори заявили, що неправомірна поведінка була навмисною і керувалася вищим керівництвом біржі. Ця судова угода має на меті стримати таку поведінку та захистити споживачів. Юридичний представник Binance заявив у суді, що компанія бере на себе повну відповідальність і вже пишається нещодавніми покращеннями в підрозділі комплаєнсу у результаті цього розслідування.

4. У США вважають, що Україна може зробити більше для боротьби з корупцією

Речник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Метью Міллер нещодавно зробив заяву, що Україна здатна зробити більше для боротьби з корупцією. США вже тривалий час веде розмови з українським урядом про необхідність вжиття антикорупційних заходів. М. Міллер наполягає, що Україна може зробити більше і його держава веде постійний діалог на цю тему з Україною, зазначає Department Press Briefing - February 26, 2024 - United States Department of State

За його словами, США розуміють, що протягом останніх кількох років Україна розробила низку заходів для боротьби у цій сфері. Але все ж таки корупціонерів в Україні стає більше, ніж існуюча антикорупційна інфраструктура може протидіяти. За його думкою, Україні завжди бракуватиме детективів, суддів та прокурорів, якщо не створити взаємодію влади-суспільства-бізнесу, а не лише запобігати корупції через правоохоронні органи та законодавство. За такої взаємодії корупція стане неможливою або непотрібною.

Як ефективніше виконувати комплаєнс-процедури для бізнесу? З рішенням LIGA360. Контролюйте дотримання вимог законодавства, здійснюйте due dilligence та AML/KYC перевірки, моніторте репутацію вашої компанії та партнерів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини