Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Публічні закупівлі: прийнято Закон щодо договорів керованого доступу

Реклама

Верховна Рада України 21 березня прийняла в цілому урядовий проєкт № 9428 "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо договорів керованого доступу.

Договір керованого доступу - це механізм закупівлі оригінальних (інноваційних) лікарських засобів за результатами прямих та конфіденційних перемовин між центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я (МОЗ) і фармацевтичним виробником.

Договір дозволяє МОЗ безпосередньо вступати в переговори з виробниками та отримувати інноваційні лікарські засоби за зниженими цінами. Це традиційна світова практика, яка 17 років успішно використовується в різних країнах світу (Італії, Франції, Нідерландах, Бельгії, Швеції, Данії, Фінляндії, Австралії, Литві та ін.), йдеться у пояснювальній записці до проєкту.

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко пояснив, що урядовий законопроєкт розблоковує подальшу реалізацію та укладання договорів керованого доступу, які дозволяють державі закуповувати дороговартісні оригінальні інноваційні лікарські засоби на більш вигідних умовах та забезпечувати ними пацієнтів з рідкісними хворобами. Така можливість була надана у вересні 2021 року однак дія зазначених положень вичерпалась наприкінці 2023 року.

МОЗ за два роки уклав договори керованого доступу щодо 11 лікарських засобів. Здебільшого це рідкісні (орфанні) захворювання, наприклад, гемофілія, хвороба Гоше, мукополісахаридози, спінальна м'язова атрофія тощо.

Добірка матеріалів про публічні закупівлі - у LIGA360. Отримай 400 документів для бізнесу, щоб брати участь в публічних закупівлях й тендерах та знати про зміни воєнного часу. Замов презентацію прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини