Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці нагадали, хто може не платити податок на нерухомість у 2024 році

Реклама

Податківці нагадали, що цьогоріч власники нерухомого майна повинні сплатити податок на нерухомість за звітний 2023 рік.

Податок на нерухомість доведеться сплатити саме за "зайві квадрати". Тобто власники, чия нерухомість за площею перевищує допустимі законом норми, мають відраховувати за це гроші до державної казни.

Хто має право не платити за "зайві квадрати"

Не сплачувати податок на нерухомість мають право громадяни, які проживають на територіях, де тривають воєнні дії. Також це стосується українців, домівки яких розташовані на тимчасово окупованій території. Українці, чиї житла стали непридатними для проживання внаслідок війни, тобто були зруйновані або сильно пошкоджені, теж можуть не платити податок.

А також за "зайві квадрати" мають право не платити:

- багатодітні сім'ї;

- одинокі матері, які виховують сиріт або дітей з інвалідністю;

- учасники АТО;

- заклади освіти;

- релігійні організації.

Що стосується пенсіонерів, то їхня нерухомість за нормами підлягає оподаткуванню. Експерти кажуть, що вік власника житла не скасовує його обов'язку сплачувати податок за надлишкову житлову площу.

Які квадрати "зайві"?

За об'єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує:

  • для квартир - 60 кв. метрів,

  • житлових будинків - 120 кв. метрів,

  • різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, - 180 кв. метрів.

Базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Яка ставка податку?

Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування в залежності від типу об'єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 % за 1 кв. метр.

Оскільки у 2024 році податок нараховується за звітний 2023 рік, то ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023, яка складала 6 700 гривень (таким чином, максимальна ставка за метр квадратний не може перевищувати 100,5 грн (6 700 * 1,5 %).

Наприклад, у фізичної особи перебуває у власності квартира у м. Києві загальною площею 65 метрів квадратних. Сума податку розраховується як добуток загальної площі квартири, зменшеної на 60 кв. м, та ставки податку, яка складає 1,5 % (100,5 грн за метр квадратний).

Розрахунок суми податку:

(65-60) * 100,5 = 502,5 грн.

Коли платити?

Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку надсилаються платнику податку до 1 липня, а податкове зобов'язання сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податковго повідомлення-рішення.

Податок на "розкіш"

Важливо! За наявності у власності платника податку об'єкта (об'єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частку).

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360 для юриста та бухгалтера. Детальніше за посиланням. 

Читайте також:

Податок на нерухомість під час війни

Плата за землю та податок на нерухомість: із 16.03.2024 діють нові пільги

Податок на нерухомість у 2024 році: нарахування та звітність для юридичних осіб

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини