Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки працює над впровадженням нового закону про корпоративне управління

Реклама

Міністерство економіки відповідно до норм Закону щодо вдосконалення корпоративного управління в Україні № 3587-IX розробляє Політику державної власності, яка визначить доцільність перебування того чи іншого підприємства в державній власності.

Про це в коментарі для спецпроєкту LIGA.net про реформу управління держмайном розповіла Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

"Цей документ вперше офіційно усталить відповідь на питання: для чого державі ті, чи інші компанії, яким чином можна зробити тріаж і передати все неефективне й збиткове майно на приватизацію, а які компанії державі стратегічно важливо залишити у своїй власності і впровадити там високі стандарти корпоративного управління", - зазначила Юлія Свириденко.

Передусім держава розглядає варіант залишити за собою право володіти активами, які забезпечують енергетичну незалежність, розвиток військово-промислового комплексу та космічної галузі, стабільність у банківському секторі. Також це може стосуватися контролю за критичними природними монополіями чи ресурсами. Сюди ж - специфічні сервіси чи забезпечення доступу громадян до можливостей поза ринковими умовами. Як приклад, суспільне мовлення. Це - попереднє бачення.

Вдосконалення корпоративного управління на всіх держкомпаніях є частиною рекомендацій Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), що об'єднує 37 найбільш економічно розвинених країн світу й заявку на вступ до якої подала Україна.

Крім того, реформа управління держмайном - це крок до повноцінного членства України в ЄС та до отримання 50 млрд євро в межах Ukraine Facility, вона є в списку необхідних економічних змін. Вдосконалення системи управління на держкомпаніях також входить до списку структурних маяків програми Extended Fund Facility (EFF) від МВФ, у межах якої Україна за чотири роки має отримати $15,6 млрд.

Як державному службовцю зручно ознайомитись із правовою картиною дня та контролювати зміни? LIGA360:Органи влади надасть інструменти для моніторингу законодавства та судової практики, дозволить автоматично аналізувати великі обсяги документів. Більше переваг за посиланням.  

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини