Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес виступає проти прив’язки ставки акцизу на тютюнові вироби до євро

Реклама

Бізнес не підтримує пропозицію визначення євро грошовою одиницею виміру ставки акцизного податку на тютюнові вироби, передбачену законопроєктом №11090. Про це повідомляється на сайті Європейської Бізнес Асоціації.

«Бізнес не бачить необхідності у встановленні ставок акцизного податку на тютюнові вироби в євро, адже Україна не має подібного зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. До того ж, досвід деяких країн-членів ЄС, які не впровадили євро, наприклад, Польщі, Чехії та Угорщини свідчить на користь встановлення ставок акцизного податку у національних валютах», - йдеться у заяві бізнес-спільноти.

Попри те, що наразі євро використовується для встановлення ставок акцизного податку для таких категорій підакцизних товарів як пальне, представники бізнесу відмічають, що пальне є критично важливим товаром, який швидко реалізується та не має обмеження щодо максимальних роздрібних цін.

Водночас продаж тютюнових виробів кінцевому споживачу за цінами, вищими за максимально встановлені роздрібні ціни на ці товари, заборонено. Крім того, у складі ціни реалізації пального податки становлять набагато менший відсоток від вартості, на відміну від ціни тютюнових виробів, де розмір податків від вартості становить більше 60%.

На думку експертів Асоціації, результатом запровадження ставок акцизного податку в євро може стати зменшення обсягів легального виробництва та імпорту, зменшення податкових надходжень до держбюджету та додаткове зростання тіньового сектору, частка якого вже зараз складає більше 25% ринку, за даними Kantar Ukraine.

Підприємство здійснює обіг підакцизних товарів? Уся інформація знайдеться в LIGA360. Основні документи, ліцензування та дозволи, облік і податки - переходь у потрібний розділ в один клік. Деталі за посиланням.

Вони зауважують, що ця зміна пропонується паралельно з подальшим підвищенням ставок акцизного податку, а також іншими законодавчими змінами, що впливатимуть на вартість продукції та потребуватимуть суттєвих додаткових витрат з боку бізнесу.

ЄБА також звертає увагу на неузгодженість пропозицій перегляду ставок акцизного податку у цьому законопроєкті з вимогами Директиви Ради ЄС про структуру і ставки акцизів, що застосовуються до тютюнових виробів.

«Пропозиція перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби вже з 1 липня 2024 року не відповідає принципу стабільності податкового законодавства», - підкреслюють в бізнес-спільноті.

Так, на 2024-2027 роки заплановане підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби - на 20% щороку. Водночас згаданим законопроєктом пропонується підвищувати зазначені ставки нерівномірно. Наприклад, пропонується підвищити розмір ставки акцизного податку на сигарети у 2025 році майже на 23,5%, а в 2026 і 2027 роках - приблизно на 5% щороку.

На думку представників бізнесу, застосування такого підходу спричинить шоковий ефект на ринку у 2025 році.

Водночас компанії-члени Асоціації підтримують диференціацію графіку підвищення ставок акцизного податку на сигарети та тютюновмісні вироби для електронного нагрівання за допомогою підігрівача з електронним управлінням протягом 2024-2027 років.

Враховуючи викладене, бізнес-спільнота звернулась до голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева з проханням врахувати надані бізнесом зауваження та пропозиції та доопрацювати законопроєкт №11090 для уникнення негативного впливу на легальний тютюновий ринок.

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть Legal Solution. Знаходьте пов'язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини